Politika o proračunu: koalicija kritična do Janševih pozivov

Janša: Pokličite evropsko trojko. Čufer: Ni potrebe, da bi razmišljali o pomoči. Han: Kdor vabi trojko, državljanom želi slabo.

Objavljeno
30. september 2013 21.50
Redna tedenska seja vlade v Ljubljani 30. Septembra 2013.
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Prvi javni nastop po dolgem času prvaka SDS Janeza Janše, ki je vlado pozval, naj ne odlaša in zaprosi za mednarodno pomoč, je dvignil veliko političnega prahu. Finančni minister Uroš Čufer mu je odgovoril, da za to trenutno ni nobene potrebe.

S proračunom, ki ga sprejema vlada, se je Slovenija dokončno poslovila od ambicij, da bi se lahko sama rešila iz krize,« je dopoldne začel razlagati prvak opozicijske SDS Janez Janša. Vladi je zato svetoval, naj ne odlaša z odločitvijo o zaprosilu za mednarodno pomoč.

»Vladi svetujem naj prizna stanje, se spopade s tem, da ni sposobna sama reševati težav, in čim prej zaprosi za pomoč mednarodnih institucij. Dlje se bo odlašalo s tem korakom, višja bo cena za slovenske davkoplačevalce, ostrejši bodo pogoji, ki jih bo Slovenija dobila ob delni izgubi lastne suverenosti,« meni Janša.

Prvak SDS je prepričan, da v Bruslju že pripravljajo paket pomoči za Slovenijo, ki je, kot je dejal, nekje med grškim in ciprskim modelom pomoči, kar po njegovem mnenju pomeni, da se pogoji za pridobitev pomoči ne bodo nanašali zgolj na sanacijo slovenskega bančnega sistema, ampak tudi na ureditev javnih financ, da država ne bo porabila več kot ustvari.

S tem se strinja tudi vodja SLS Franc Bogovič, ki proračun razume kot »začetek konca slovenske finančne suverenosti«.

Na kritike opozicije se je odzval finančni minister Uroš Čufer, ki je popoldne dejal, da »za zdaj ni potrebe, da bi razmišljali o pomoči«. Proračun je ustrezno naravnan, ob rezultatih stresnih testov bank pa bo vlada pripravila ustrezen sanacijski program, je miril minister.

V največji vladni stranki PS Janši odgovarjajo, da si očitno iskreno želi prihoda trojke, ker da je bil že prej podaljšana roka takšne politike. Gre za politiko, pravijo v PS, ki pomeni drugo republiko. »Ker smo se takšni republiki dovolj odločno uprli, je ni mogel uresničiti, zato ne dvomimo, da je tuja pomoč rešitev. Vendar ne za Slovenijo, ampak za njegovo politično prihodnost,« menijo v PS.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je o Janševih pozivih dejal: »Kdor kliče v Slovenijo trojko, državi in državljanom ne želi nič dobrega, ampak si želi poslabšanja razmer, v katerih lažje deluje. Slovenija je v krizi tudi zato, ker vsa politika ne deluje v smeri skupnega reševanja, ampak nekateri raje solirajo s trojkami.« Han pravi, da je proračun za prihodnje leto realen, vzdržuje socialno državo in omogoča, da bodo ljudje in država preživeli.

Do Janše je bil kritičen tudi prvak Desusa Karl Erjavec. »Gotovo je v interesu Janše, da pride trojka in da bodo predčasne volitve. On je imel svojo priložnost – niti eno leto ni minilo, odkar je vodil vlado – in bi lahko naredil vse to, kar zdaj govori.«