Ponarejeno spričevalo: Simčiča je pred leti odpustil prav Erjavec

Poslanec Desusa Ivan Simčič je bil kot vojak odpuščen, ker ni imel verodostojnih listin o izobrazbi.

Objavljeno
15. februar 2012 21.54
Zoran Potič, Mario Belovič, Anže Božič, notranja politika
Zoran Potič, Mario Belovič, Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Danes poslancu Desusa Ivanu Simčiču so leta 2007 prekinili dolgoletno delovno razmerje na ministrstvu za obrambo, ker so ugotovili, da je ob zaposlitvi predložil ponarejene listine o izobrazbi.

Kot je razumeti, je tedaj dobil odpoved delovnega razmerja, formalno pa ga je odpustil tedanji minister za obrambo Karl Erjavec. Ironija je, da je Simčič postal poslanec na listi stranke, katere predsednik je ravno Erjavec.

Danes poslancu Desusa Ivanu Simčiču je leta 2007 prenehalo petnajst let trajajoče delovno razmerje v strukturah Slovenske vojske, ker je obveščevalno-varnostna služba Slovenske vojske ugotovila, da se je zaposlil s ponarejenim srednješolskim spričevalom.

Simčič je bil namreč »žrtev« temeljitega preverjanja dokazil o izobrazbi vseh javnih uslužbencev, ki ga je leta 2005 sprožilo ministrstvo za javno upravo pod vodstvom takratnega ministra Gregorja Viranta, danes predsednika državnega zbora. V dveh letih in pol so preverili več kot 33.000 diplom in spričeval, največ goljufov pa so odkrili ravno na ministrstvu za obrambo.

Tedanji minister za obrambo Karl Erjavec je odboru državnega zbora za obrambo leta 2007 poročal, da je bilo v postopkih preverjanja ugotovljenih 85 primerov ponarejenih listin o izobrazbi, od tega 80 v Slovenski vojski in pet iz drugih delov ministrstva. Erjavec je še poročal, da so s 75 osebami že prekinili delovno razmerje, pri desetih pa so postopki še potekali.

Vprašanje načelnosti

Erjavec se danes ni odzival na naše poizvedbe, ali je leta 2007 podpisal prekinitev delovnega razmerja s Simčičem, ki je čez štiri leta kandidiral na parlamentarnih volitvah na listi Desusa. Tudi Simčičev telefon je ostal nem, ko smo poskušali izvedeti, kaj je z njegovimi listinami o izobrazbi.

Je pa namestnik vodje poslanske skupine Desusa Franc Jurša dejal, da je o zadevi izvedel iz medijev, Simčiča pa pozna, odkar je ta poslal poslanec. »Najprej je treba ugotoviti, ali je to sploh res. Če ni, se bo tisti, ki je to lansiral v javnost, moral opravičiti. Če je pa res, bo moral Simčič sprejeti posledice in povedati, da ne more biti več poslanec. To je vprašanje načelnosti,« pravi Jurša.

Predsednik DZ Gregor Virant je v torek izjavil, da »nekdo, ki ponaredi diplomo, iz etičnih razlogov ni primeren za poslanca. Kaj pa se je dogajalo v konkretnem primeru, bodo ugotavljali pristojni organi.«

Z ministrstva za obrambo so včeraj sporočili, da je bil Simčič »pripadnik stalne sestave Slovenske vojske do junija 2007 in je bil v skupini zaposlenih ministrstva za obrambo, pri katerih se je ob ugotavljanju verodostojnosti dokazil o doseženi izobrazbi, predpisani za določeno delovno mesto, ugotovilo, da ta niso verodostojna«.

Kaj je s Simčičevo univerzitetno izobrazbo?

Ni dvoma, da je poslanec Desusa končal univerzitetno izobraževanje na ljubljanski filozofski fakulteti, a se zaradi nepravilnosti glede potrdila za peto in šesto šolsko stopnjo, kot trdijo v SV, postavlja vprašanje, ali sta njegovi diplomi iz zgodovine in sociologije veljavni. Na ljubljanski univerzi bodo zato te dni po poročanju Kanala A poskušali ugotoviti, kako se je Simčiču sploh uspelo vpisati na fakulteto. Na filozofski fakulteti pa od državnega zbora pričakujejo uradno zaprosilo za preverjanje domnevnih nepravilnosti.

Zgodovina poslanskih zavajanj o izobrazbi

A Ivan Simčič ni osamljen primer poslanca, ki je imel težave s formalno izobrazbo – čeprav tako radikalnega primera s ponarejenimi listinami v zgodovini sodobnega slovenskega parlamentarizma res še nismo imeli. Še najbližje mu je primer poslanca SDS Branka Mariniča, ki ga država toži zaradi domnevne goljufije pri opravljanju izpita iz nemškega jezika na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Primer je še vedno na sodišču, prvo obravnavo na kranjskem sodišču bi morali izpeljati tik pred volitvami, a mu je sodišče prisluhnilo in ugodilo s prošnjo po prestavitvi obravnave.

Drugi primer se tudi nanaša na poslanca SDS, in sicer Marjana Bezjaka, ki je ob nastopu mandata 2008 navajal, da je po izobrazbi ekonomist in menedžer. Trdil je, da je izobrazbo dosegel na Višji ekonomsko-poslovni šoli v Mariboru, a se je pozneje izkazalo, da te šole ni nikoli obiskoval, ampak podoben program visoke šole, študij menedžmenta na Gea Collegeu. A se je tudi v tem primeru izkazalo, da je Bezjak na tej šoli opravil zgolj program oziroma nekakšen hitri tečaj za vodenje poslovanja manjših podjetij. Po končanem programu, ki ponavadi traja največ en teden, časovno pa ga razvlečejo na mesec ali dva, je Bezjak pridobil certifikat, da je opravil usposabljanje. Nekdanji poslanec Bezjak po izteku mandata prejema poslansko nadomestilo (zadnje januarsko je znašalo 4364 evrov bruto).

Na spletni strani DZ lahko beremo, da je Simčič leta 1984 končal Osnovno šolo v Jelšanah, čez tri leta končal kovinarsko šolo, leta 1989 pa srednjo vojaško šolo v Zadru. Leta 1992 se je zaposlil v Slovenski vojski, sporno pa je bilo, kot je poročal Kanal A, spričevalo o peti stopnji izobrazbe s turistično-gostinske šole v Sarajevu. Tega podatka v uradni biografiji poslanca ni, je pa leta 2006 uspešno diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer sociologija in zgodovina z diplomskima nalogama Čitalnica v Jelšanah in Župnija Jelšane; med državami in sistemi. Simčič je po naših podatkih precej prizadeven v Ilirski Bistrici, kjer je bil zaposlen kot kustos v pokrajinskem muzeju, je tudi občinski svetnik na listi stranke Desus.