Izredne seje o priznanju Palestine ne bo 

Pet poslancev SMC je umaknilo svoje podpise k zahtevi za sklic seje.

Objavljeno
06. april 2018 10.41
L. Z., STA, K. B.
L. Z., STA, K. B.

Ljubljana – Predsednika državnega zbora Milana Brzgleza je pet poslancev stranke SMC obvestilo, da umikajo svoje podpise k zahtevi za sklic seje za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. Ker je število preostalih podpisov zdaj manjše od četrtine vseh poslancev, kolikor jih mora biti v skladu s poslovnikom, izredne seje ne bo.

»Na podlagi razprave in pravnih mnenj smo ugotovili, da vsi pravni pogoji, ki bi omogočali nadaljevanje procesa za polno priznanje Palestine, niso izpolnjeni,« je povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer

Izpostavila je še, da so v SMC soglasni v tem, da je priznanje Palestine politično nujno: »Obžalujem, da nam rešitve, ki bi to omogočala, ni uspelo najti.«

Levica: SMC se izmika odgovornosti

»Izkazalo se je tipično politikanstvo obljub, ki se na koncu nikoli ne uresničijo. Na deklerativni ravni so podpirali priznanje, ko je bilo treba preiti od besed k dejanjem, pa se to ni zgodilo. Vsako izmikanje, da je potreben sklep vlade je potvarjanje in izmikanje odgovornosti,« je izpostavil Matej T. Vatovec iz Levice, ki je sklic seje zahtevala.

Odzval se je tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je nedržanje dogovora v koalicji ni pripisal pomanjkanju pravne podlage, temveč primankljaju »politične volje zlasti v stranki SMC, v kateri je prišlo do razkola«.

Odbor za zunanjo politiko (OZP) včeraj zaradi nesklepčnosti ni mogel odločiti glede vprašanja o priznanju neodvisnosti Palestine. OZP je danes zjutraj sicer nadaljeval v četrtek zvečer prekinjeno sejo, ki so jo na temo priznanja Palestine na zahtevo Levice in ob podpori predsednika DZ Milana Brgleza izvedli ponovno, a je zaradi obstrukcije opozicije in dela poslancev SMC ter posledično nesklepčnosti niso mogli dokončati.

V skladu s pravili poslovnika so poskušali glasovanje izvesti še danes zjutraj, a je na sejo znova prišlo le sedem poslancev - Brglez, Marko Ferluga, Izidor Kamal Shaker (vsi SMC), Julijana Bizjak Mlakar, Marinka Levičar (obe DeSUS), Matjaž Nemec (SD) in Matej T. Vatovec (Levica).

Nadaljevanje ni določeno

Formalno je bila seja OZP zaradi nesklepčnosti znova prekinjena, nadaljevanja pa predsedujoča Bizjak Mlakarjeva ni določila. 

Odboru tako v treh dneh ni uspelo doseči stališča glede predloga za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države, da bi DZ lahko izvedel izredno sejo. Brez stališča matičnega delovnega telesa namreč niso izpolnjeni pogoji za to.

V sredo je OZP v skladu z mnenjem zakonodajno-pravne službe DZ sprejel postopkovni sklep, da brez predloga vlade DZ ne more odločati o predlogu, ker da to ni v skladu z zakonom o zunanjih zadevah in dosedanjo prakso.

Zatem je Brglez zahteval ponovitev seje, češ da je predsednik OZP Jožef Horvat (NSi) prekinil razpravo v nasprotju s poslovnikom. Horvat se s tem ni strinjal in je predsednika DZ zavrnil, Brglez pa je nato sam sklical sejo OZP, ki jo je potem vodila Bizjak Mlakarjeva. A zaradi omenjene obstrukcije desetih članov odboru ni uspelo doseči kvoruma za veljavno odločanje.

Odziv Bratuškove

Pisno se je danes oglasila tudi predsednica Stranke Alenke Bratušek Alenka Bratušek, ki v četrtek na ponovljeni seji ni sodelovala in zaradi česar ji je Bizjak Mlakarjeva zagrozila s finančnimi sankcijami, ker da njena odsotnost ni bila upravičena.

Bratuškova je poudarila, da so poslanci njene stranke že leta 2015 podprli predlog Levice o priznanju Palestine, vendar pa da je Brglez »vse od takrat zatrjeval, da za priznanje v DZ ni podlage, saj o tem ni sklepa vlade«.

»Naenkrat je priznanje menda možno, naenkrat imamo norijo s sejami odbora za zunanjo politiko, naenkrat je priznanje Palestine postalo prednostno politično vprašanje, čeprav prej tri leta ni bilo,« je zapisala Bratuškova in menila, da bi se lahko s tako izjemno angažiranostjo, »kot jo nekateri šele zdaj kažejo pri odločanju o priznanju Palestine, posvetili pomembnejšim temam, od zdravstva do varčevanja in vprašanja NLB«.

»Pri takšnem paničnem priznavanju Palestine, ki se je sprevrglo v farso, pa ne mislim sodelovati, čeprav sem bila med tistimi, ki smo predlagali priznanje te države in čeprav mislim, da je priznanje Palestine edina možna rešitev dolgo trajajočega spora med Izraelom in Palestino,« je še sporočila Bratuškova.