Poseg v minimalno plačo še v zraku

Na današnji seji vlade na to temo niso sprejeli zaključka, ampak so le razpravljali, kako pomagati gospodarstvu, pojasnjuje minister Omerzel.

Objavljeno
19. september 2013 14.49
LJUBLJANA SLOVENIJA 22.12.2011 PLACEVANJE NA ROKO FOTO JOZE SUHADOLNIK
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Danes ni bila sprejeta nobena odločitev o posegu v minimalno plačo, je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Že pred začetkom današnje seje vlade je Omerzel pojasnil, da v vladi med drugim razmišljajo tudi o posegu v minimalno plačo. Po srečanju ministrov je pojasnil, da konkretnih zaključkov niso sprejeli in da je šlo le za debato, kako pomagati gospodarstvu.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak medtem pred sejo z razpravo o minimalni plači oz. poseganju vanjo ni bila zadovoljna, saj je prepričana, da gre pri teh plačah za raven zaščite temeljnih pravic.

Menila je tudi, da posegi v minimalno plačo ne bi bili dopustni, kar je, kot je dejala, povedala tudi na sredinem sestanku vladne ekipe glede proračuna. Po njenih besedah gre namreč za vprašanje ohranjanja dostojnega dela.

Kot je še pojasnila, je vlada na posvetu razpravljala o več možnostih glede minimalne plače. Beseda je tako tekla o neusklajevanju z inflacijo in o uvedbi zakonske možnosti znižanja minimalne plače, če bi se tako dogovorili delodajalec in delavci oz. sindikat. To bi bilo časovno in tudi odstotkovno omejeno, je dodala.

Sicer pa je po besedah Kopač Mrakove razprava o minimalni plača povezana s priporočili Evropske komisije. Ta je namreč že maja ocenila, da je pomemben element konkurenčnosti Slovenije tudi višina minimalne plače.

Toda ministrica tega mnenja ne deli in verjame, da sta za konkurenčnost pomembna produktivnost dela in vlaganje v razvoj. Opozorila je, da je bila minimalna plača izračunana glede na minimalne življenjske stroške, poleg tega pa je pomembno povezana z višino denarnega nadomestila, tudi z denarno socialno pomočjo.

Kopač Mrakova je prepričana, da bo vlada našla rešitev, ki bo usklajena tudi s socialnimi partnerji.

Vlada je sicer v nacionalnem reformnem programu 2013-2014, ki ga je maja poslala v Bruselj, napovedala več ukrepov s področja trga dela. Še za tekoče leto je med drugim predvidela tudi spremembe sistema minimalne plače, tako da bo ta pravičnejši in bo hkrati zagotavljal konkurenčnost gospodarstva.