Prisegla je nova vlada Mira Cerarja

Po glasovanju v državnem zboru je priseglo sedem ministric in devet ministrov. Še nocoj prva seja o kadrovskih zadevah.

Objavljeno
17. september 2014 22.37
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Ni. Č., Delo.si, Mo. H., notranja politika, Pi. K., Delo.si, STA,
Ni. Č., Delo.si, Mo. H., notranja politika, Pi. K., Delo.si, STA,

Ljubljana – Nova vlada Mira Cerarja je bila po deseturni razpravi v DZ potrjena. Navzočih je bilo 85 poslancev, 54 jih je glasovalo za, 25 proti, šest poslancev se je glasovanja vzdržalo ali pa ni prijavilo navzočnosti. Nov ministrski zbor bo imel tri člane več kot doslej. Največja vladna stranka SMC bo vodila devet resorjev, Desus štiri, SD tri.

»Slovenija ima vlado, ki ima veliko odgovornost. Potrebujemo politično stabilnost, gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko socialnega čuta,« je dejal novoizvoljeni predsednik vlade Miro Cerar, ki je ob 21. uri prevzel posle od zdaj že nekdanje premierke Alenke Bratušek. Kaj mu je sporočila, preberite v prispevku Bratuškova predala posle Cerarju.

Vlada bo še nocoj, na 1. seji, odločala o začetnih kadrovskih spremembah - imenovali bodo generalnega sekretarja vlade, šefa kabineta predsednika vlade, »in še nekatere ostale funkcionarje v kabinetu, ki bodo pomagali pri delovanju vlade«, ter nekaj državnih sekretarjev, in nekaj državnih sekretarjev, je na novinarsko vprašanje odgovoril Cerar. Nocoj se bo nova vlada seznanila s stanjem po nedavnih poplavah in plazovih.

Po prvi seji vlade bo tudi že primopredaja na obrambnem ministrstvu. Dosedanji minister Roman Jakič bo posle predal svojemu nasledniku Janku Vebru, je ta potrdil novinarjem.

Predsednik države Borut Pahor bo ministrsko ekipo sprejel jutri.

Koalicija: Ekipa je strokovna; opozicija do nje kritična

Vlada je bila potrjena z glasovi koalicijskih partneric SMC, Desus in SD in dvema poslancema manjšin. Večji del opozicije je glasoval proti »razglašeni ekipi« kot so jo poimenovali v SDS. V ZL so prepričani, da bodo novi obrazi vodili staro politiko, v Zaab pa bodo v novi vladi podpirali le posamezne projekte. V NSi niso glasovali ne proti ne za, kot so dejali.

Poslanci koalicije poudarjali strokovnost predlagane ekipe, opozicijski poslanci pa so bili do nje kritični.

V državnem zboru bodo imenovali štiri nove poslance, ker so poslanci Karl Erjavec (Desus), Dejan Židan (SD), Janko Veber (SD) in Julijana Bizjak Mlakar (Desus) postali novoimenovani ministri.

Mandatar Miro Cerar je med razpravo ocenil, da bodo ministri kos svojim nalogam, saj je izbral po kriteriju, »da je minister predvsem politik in včasih strokovnjak na nekem področju«. Kot je poudaril, ministrska ekipa ni tako zelo razglašena, kot so ji očitali,» res pa je, da nekateri posamezniki še niso popolnoma uglašeni s celoto«.

Med prioritetami bo predvsem odprava administrativnih ovir, ki že več vlad zavira prihod tujih investitorjev in investicije v strateške naložbe.

Opozoril je, da je Slovenija padla na izpitu iz etike. »Ne pričakujem idealov. Družba ni idealna, to vem, ampak napredek, preboj, moramo narediti. Prizadevamo si lahko, da smo boljši,« je dejal. Franc Trček (ZL) je mandatarju dejal, da ni moralni teolog in da so pred njim kot bodočim predsednikom vlade, pomembnejše naloge.

Drugi tir ostaja prioriteta

Ob začetku današnje seje je ocenil, da je stanje v državi resno, zato od prihodnjih ministrov pričakuje veliko. Napovedal je, da bo nova vlada nemudoma poprijela za delo, da bi preprečila nadaljnje nazadovanje družbe.

Zadnji gospodarski rezultati so sicer po Cerarjevih besedah spodbudni, a na številnih področjih še vedno nazadujemo. Med drugim je omenil proračunski primanjkljaj ter še bolj zaskrbljujoč strukturni primanjkljaj ter višino javnega dolga.» Če ne bomo odločno ukrepali, bodo današnje izdatke za plače in pokojnine odplačevali še naši vnuki,« je dejal.

Nova vlada bo najprej ocenila potrebnost rebalansa letošnjega proračuna ter pripravila osnutek proračunskega načrta za leto 2015 in predlog zakona o fiskalnem pravilu. Treba bo tudi pristopiti k pogovorom z Evropsko komisijo glede perečega presežnega primanjkljaja in postopka za odpravo čezmernih makroekonomskih neravnovesij.

Fiskalna politika bo morala biti po besedah Cerarja precej restriktivna.

Na področju infrastrukture smo po Cerarjevem mnenju zanemarili vzdrževanje obstoječe infrastrukture, zato je ključno poskrbeti za to. Glede drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, ki zaradi izjav bodočega ministra v javnosti sproža polemike,  poudarja, da ta ostaja strateška prioriteta, odprto pa je vprašanje njegovega financiranja.

Cerar je svoje nagovor zaključil z zavezo, da bodo presegali delitve. »Vabim vas, da odložimo predsodke, saj v resnici znamo in zmoremo sodelovati.«

***

Ministrski kandidati iz vrst zmagovalke julijskih predčasnih volitev SMS, Desusa in SD so v preteklih dneh uspešno prestali zaslišanja pred matičnimi državnozborskimi odbori, je pa res, da je vsaj nastop kandidata za infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, češ da si ne moremo privoščiti drugega tira, tretje razvojne osi in avtocestnega odseka Draženci–Gruškovlje, sprožil burne odzive.