Komisija za nadzor obveščevalcev še drugič padla

Janez Janša tudi po potrditvi ministrov nove vlade ni izvoljen za člana komisije za nadzor obveščevalnih služb.

Objavljeno
19. september 2014 14.57
jer/Janez Jansa, DZ
Ni. Č., Delo.si, P. J., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, P. J., notranja politika

Ljubljana − Državni zbor je danes še tretjič odločal o ustanovitvi komisije za nadzor obveščevalnih služb. Poslanci so jo z 48 glasovi zavrnili. Za 24 poslancev opozicije predvideno članstvo zaprtega predsednika Janeza Janše v komisiji ne bi bilo sporno.

Po zakonu samo Janše niso mogli zavrniti, ker se glasuje o celotni listi kandidatov.

To je že tretji neuspešni poskus, da bi ustanovili komisijo za nadzor obveščevalcev, ki bi jo moral voditi Branko Grims (SDS), podpredsednik bi bil Matej Tonin (NSi). Koalicija bi v njej imela štiri, opozicija pa pet glasov: po tri SDS, enega NSi, odločilni glas bi s Francem Trčkom dobila ZL.

Hipotetično lahko ponavljanje neuspešnih poskusov imenovanja komisije traja v nedogled, zato nekateri poslanci predlagajo, kako zaplet rešiti.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je prejšnji teden predsedniku DZ Milanu Brglezu predlagal, da bi po zavrnitvi celotne liste o kandidatih tokrat glasovali še ločeno, kar bi omogočilo, da bi lahko zavrnili le Janšo, parlamentarni nadzor nad obveščevalci pa vendarle vzpostavili. Podobno rešitev s spremembo zakona o nadzoru obveščevalcev predlaga Zaab, ki bi omejil tudi možnost nenapovedanega preverjanja zakonitosti prisluškovanj, ker menijo, da je SDS, ko je bila v opoziciji, to zlorabila za preverjanje zakonitosti prisluškovanja Janši.

A rešitve poslancev za vodja parlamentarne pravne službe Boža Strleta niso izvedljive. Toninovemu predlogu prejšnji teden je nasprotoval, ker mora biti način odločanja jasen že pri kandidiranju, posamično glasovanje pa ne zagotavlja, da bo v nadzorni komisiji opozicija imela večino, kar zahteva poslovnik.