Poslanci o povračilu škode izbrisanim

Državni zbor bo danes obravnaval odškodninsko shemo za izbrisane, ki bi jo morala Slovenija pripraviti do 26. junija.

Objavljeno
23. september 2013 20.54
jer*Izbrisani pri notranjem ministru, Aleksandar Todorović
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Državni zbor bo danes obravnaval predlog zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. Vlada predlaga odškodnino v višini 40 evrov za vsak mesec izbrisa le tistim, ki so si v tem času uredili status.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo izbrisanih 25.671 oseb. Status si je doslej uredilo 10.046 oseb. Za vse druge zakon ne bo veljal, čeprav naslov nakazuje, da bo veljal za vse osebe, ki so bile izbrisane. To je tudi eden temeljnih pomislekov izbrisanih, ki se o njem niso hoteli pogovarjati z ministrom Gregorjem Virantom. Nasprotujejo tudi predlagani višini odškodnine, o kateri menijo, da je sramotna.

Predvideno je, da bi morali izbrisani zahtevo za določitev denarne odškodnine vložiti na upravnih enotah, ki bodo tudi odločale o višini. Poleg tega bodo imeli izbrisani možnost v treh letih vložiti tožbo za povrnitev škode, če bodo menili, da jim je nastala višja škoda. Sodišče bo tožniku lahko odobrilo največ 2,5-kratni znesek odškodnine, ki bi jo sicer prejel v upravnem postopku. Zakon omogoča izbrisanim plačilo prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.