Poslanci pred ustanovitvijo preiskave o prodaji Sistemske tehnike

Poslanci razpravljajo o ustanovitvi nove parlamentarne priskave o prodaji Sistemske tehnike podjetju Viator&Vektorju.

Objavljeno
25. september 2013 17.13
jer/ Seja DZ, Drzavni zbor, slovenski poslanci
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslanci danes razpravljajo o zahtevi 31 poslancev, da se odredi parlamentarna preiskava o prodaji Sistemske tehnike podjetju Viator&Vektor v času vlade Antona Ropa in pismu o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko.

Namen preiskave je ugotoviti, ali je bil glavni namen prodaje omogočiti večstomilijonski posel z osemkolesniki.

Zvonko Černač (SDS) je v imenu predlagateljev v nadaljevanju današnje redne septembrske seje pojasnil, da želijo s parlamentarno preiskavo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika.

Po njegovem bi lahko preiskavo poimenovali tudi Krpan ali Sistemska tehnika, lahko pa tudi »sistemska korupcija, kajti lovke tega posla segajo še v današnje čase, posamezni akterji, ki so bili aktivni takrat pri plenjenju državnega premoženja za privatne žepe, delujejo še danes«.

Ministrstvo za obrambo je namreč brez razpisa, preverbe cen in predhodnega preverjanja konkurenčnih ponudb in izdelkov s Sistemsko tehniko po prodaji podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnih oklepnih vozil, Viator&Vektor pa je obvladoval član tedaj vladajoče stranke, je naštel Černač.

Po mnenju Černača so bili nakupi vojaške opreme v času vlad, ki jih je vodila LDS, večinoma netransparentni, šlo je za neposredno naročilo, kupovalo se je neuporabno ali zastarelo opremo, je pojasnjeval poslanec SDS.

Spomnil je, da je s kasnejšo odločitvijo prve vlada Janeza Janše za izvedbo mednarodnega razpisa Pavčku posel padel v vodo. Zato želijo s preiskovalno komisijo izvedeti, ali se je zaradi tega »sprožila politična gonja zoper posel s Patrio, predvsem pa proti Janši, kljub temu, da je bila ponudba Patrie mnogo boljša,« je dejal Černač.

Tiste, ki so se podpisali pod zahtevo za ustanovitev komisije, zanima tudi, koliko bi bil proračun oškodovan proračun, če ne bi prišlo do preprečitve pisma o nameri.

Černač je opozoril tudi, da je namen preiskovalne komisije izvedeti, ali so bile v ozadju prodaje strankarske povezave. Zdenko Pavček je bil približno v tistem obdobju kandidat za ljubljanski mestni svet na listi takrat vladajoče politične stranke, je poudaril Černač.

Omenil je shemo interesne sfere »predstavnikov leve politične provenience, ki so skrbeli za interesne sfere podjetij skupine Viator&Vektor in tistih, ki bi morali skrbeti za javni interes, pa so zasledovali nek drug interes«. Tako bo treba preiskati tudi, zakaj zoper te ljudi ni bilo nobenih postopkov, zakaj »zaradi teh rabot« ni bil nihče obsojen in ali je »tudi del organov pregona tožilstva in sodstvo politično povezan«.