Poslanci SMC zaradi žaljive izjave zahtevajo odstop Mahniča

»S svojim obnašanjem je razžalil vse, ki so na kakršenkoli način aktivno sodelovali v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991,« so navedli.

Objavljeno
14. december 2016 19.03
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Poslanci SMC, ki so člani odbora DZ za obrambo, zahtevajo odstop Žana Mahniča (SDS) z mesta predsednika odbora. Po njihovem mnenju je šel z izjavo o petokolonaših in tistih, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi, pred tednom dni čez vse mere spodobnega, kulturnega, človeškega in sprejemljivega.

Odbor za obrambo je na nujni seji pred tednom dni razpravljal o prodaji tankov M-55S. Poslanci koalicije pa so »zaradi mnenja, da obravnavana tema ni primerna za politično razpravo, ampak je stvar izključno vojaške stroke«, sejo obstruirali. Po napovedani obstrukciji in odhodu poslancev koalicije iz dvorane je Mahnič med drugim dejal, da je »lepo zopet imeti sejo brez petokolonašev in tistih, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi, tako da smo tukaj tisti, ki se nam gre za Slovenijo, tisti, ki se nam gre za vojsko in to je Slovenska demokratska stranka«.

Poslanci SMC Marjan Dolinšek, Erika Dekleva, Aleksander Kavčič in Marko Ferluga so v današnjem sporočilu zapisali, da je bil omenjeni Mahničev nastop dogodek brez primere, ki ga globoko obsojajo in zahtevajo takojšnje ukrepe. »Mladi kolega je s svojim obnašanjem razžalil vse, ki so na kakršenkoli način aktivno sodelovali v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991,« so navedli.

Tako zahtevajo, da Mahnič odstopi s položaja predsednika odbora za obrambo, »saj je s svojimi dejanji in besedami pokazal, da temu položaju ni dorasel, ne premore zahtevane odgovornosti, znanja in izkušenj«. »Še posebej pa si ne smemo dovoliti, da tako nezrela oseba predstavlja tako pomembno državotvorno področje v imenu vseh poslank in poslancev ter vseh državljank in državljanov Republike Slovenije,« so še dodali.

Marjan Dolinšek, podpredsednik odbora za obrambo je ob tem posebej navedel, da je tudi osebno prizadet in ogorčen nad izrečenimi besedami o petokolonaših in o nasprotnikih osamosvojitve. »Kot zaveden domoljub ter aktiven veteran vojne za Slovenijo ne bom mirno gledal, kako nekdo, ki je bil v času, ko sem s svojimi soborci branil Kum, star manj kot dve leti, deli subjektivne, žaljive in neresnične sodbe, še posebej s svojega položaja moči (kot predsednik parlamentarnega odbora za obrambo) in jasno kaže na nespoštovanje do osamosvojitvene vojne in omalovažuje to, za Slovence državotvorno dogajanje in vse nas, ki smo pri tem aktivno in uspešno sodelovali,« je pojasnil.

Na Mahničeve besede se je sicer že v petek odzval tudi predsednik DZ Milan Brglez in jih označil za nesprejemljive in žaljive. Po njegovem mnenju bi se moral Mahnič javno opravičiti vsem, ki jih je prizadel, SDS pa je pozval, naj razmisli, ali je Mahnič sploh še primeren za vodenje tako pomembnega odbora, kot je odbor za obrambo. »Sam namreč menim, da ni,« je še dodal.

V SDS in Mahnič so za STA danes povedali, da se bodo odzvali šele v četrtek, pozneje pa je Mahnič na družbenem omrežju twitter le zapisal, da so se očitno nekateri prepoznali v njegovi izjavi. Tisti, ki so predsedniku SDS Janezu Janši »protiustavno vzeli mandat in se niso opravičili«, je še dodal.