Poslanci soglasno: zdravstveno varstvo za vse otroke

Zdravstveno zavarovanje bodo tako imeli tudi otroci staršev brez poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov.

Objavljeno
20. oktober 2011 16.30
Posodobljeno
20. oktober 2011 16.51
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si
Ljubljana - Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji po pisanju STA soglasno podprli novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Namen novele je zagotoviti dostopnost do zdravstvenega varstva tudi otrokom zaposlenih, ki jim delodajalec ni plačal prispevkov.

Predlog je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisano poslanko Majdo Širca (Zares). Širaca je imenu predlagateljev povedala, da je novela »produkt sedanjega časa, ko se vse manj plačujejo prispevki zaposlenim«, zaradi česar tudi njihovi otroci ne morejo priti do celovite zdravstvene pomoči, ampak samo do nujne. »Ta resnica je udarila še posebej v zadnjem, kriznem času, saj se srečujemo z vse večjim neplačevanjem prispevkov,« je menila. Poudarila je, da ustava otrokom zagotavlja celovito zdravstveno pomoč, a v praksi zaradi trenutne ureditve ni tako.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je dejal, da je vlada problematiko zavarovanja otrok zaznala. Rešitve so po njegovih besedah so pripravili v osnutkih nove zakonodaje, a jim je za njihovo potrditev v DZ zmanjkalo časa. V vladi zato podpirajo in jih veseli, da je sprejeta rešitev za vsaj eno skupino zavarovancev, je dodal.

France Cukjati (SDS) je menil, da je omenjeno vprašanje za otroke izjemno pomembno. Opozaril pa je, da novela rešuje samo en »kamenček v mozaiku razpadajočega se zdravstvenega varstva«. Po njegovem mnenju bi bilo treba to težavo urejati sistemsko.

Po mnenju Andreje Černak Meglič (SD) je obstoječi zdravstveni sistem nujno potreben prenove, kar je kriza še dodatno razkrila. Čeprav bi bilo treba problem celotno urediti, je prepričana, da je treba pravice otrok nemudoma urediti, zato so predlog novele v SD podprli.

Rešitve podpirajo tudi v SLS. Jakob Presečnik je dejal, da bi bilo treba spremeniti zakonodajo tudi za druge družinske člane, katerih zavarovanje je vezano na zaposlenega, ki nima kritega obveznega zdravstvenega zavarovanje. Dejal je še, da se v poslanski skupini zavedajo, da novo vlado in parlament čakajo hitri ukrepi za stabilizacijo zdravstvenega sistema.

Borut Sajovic je v imenu LDS dejal, da morajo biti otroci zadnji, ki čutijo javnofinančne zadrege, Miran Györek (SNS) pa je ocenil, da je sprejemanje novele »metanje peska v oči«. Kot je poudaril, ustava in veljavna zakonodaja zagotavljata zdravljenje vsakomur, ki pomoč potrebuje. Zato se sprašuje o smislu sprejemanja omenjene novele. Ko gre za zdravstvene težave, je vsak obisk zdravnika na nek način iskanje nujne zdravniške pomoči, je še ocenil Sajovic.