Poslanec PS Vilfan zapustil Jankovićevo ekipo

Nekdanji košarkar izstopil iz ljubljanskega mestnega sveta zaradi vedno večje »obremenjenosti« župana.

Objavljeno
18. februar 2014 21.41
Anže Božič, M. M., notranja politika
Anže Božič, M. M., notranja politika
Ljubljana – Interna dinamika v največji vladni stranki Pozitivna Slovenija ne pojenja. Ustanovitelja Zorana Jankovića je z izstopom iz ljubljanskega mestnega sveta zapustil Peter Vilfan, ki je doslej veljal za edega županovih najbolj lojalnih sodelavcev.

Peter Vilfan je po sedmih letih članstva v ljubljanskem mestnem svetu nepreklicno odstopno izjavo vložil v ponedeljek, o umiku iz lokalne politike pa je razmišljal že dlje časa. »Janković je bil in ostaja eden najboljših županov, ki jih je Ljubljana imela. Na žalost pa je v zadnjem času iz tedna v teden bolj obremenjen z novimi obtožbami o nepravilnostih,« je svoj odhod argumentiral nekdanji košarkaš, danes pa poslanec PS, ki se je očitno naveličal biti posredno povezan z zgodbami o domnevni korupciji na MOL.

Verjame, da župan ni kriv

Zoran Janković se je v zadnjih letih znašel v petih različnih postopkih. Organi pregona še iz časa njegovega vodenja Mercatorja preiskujejo domnevno zlorabo položaja pri nakupu zemljišča v srbskem Nišu. Preiskujejo tudi njegovo vlogo pri gradnji Športnega parka Stožice, sumljive transakcije na relaciji MOL–Grep–Baza Dante in KLM, katere solastnik je ljubljanski župan, v primeru Tritonis pa ga sumijo goljufije pri prodaji zemljišč na Vojkovi cesti. Prejšnji teden je policija preiskovala tudi, ali je župan nezakonito zahteval plačilo donacij v zameno za izpeljavo nekaterih projektov MOL.

Janković v vseh primerih krivdo zavrača, verjame mu tudi Vilfan. »Pravi, da bo na sodišču – če bodo obtožnice pravnomočne – pokazal in dokazal, da ni delal nič nezakonitega. Jaz bom med tistimi, ki bodo najbolj zadovoljni, če se bo to zgodilo,« je za Delo dejal zdaj že nekdanji mestni svetnik. Pravi, da z Jankovićem ostajata v dobrih odnosih in da se bo s ponosom spominjal, kako je lahko sodeloval pri »prebujanju Ljubljane iz zaspanega provincialnega mesta v pravo evropsko prestolnico«. Vilfan med razlogi za svojo potezo omenja tudi vse bolj neplodne, destruktivne in obtožb polne seje ljubljanskega mestnega sveta. »To me ne zanima več. Iskreno, nimam nobene želje in motiva, da bi še naprej sodeloval v takšnih zgodbah,« je še dodal Peter Vilfan.

Župan: Obžalujem, a razumem

Na odhod dolgoletnega tesnega sodelavca se je za naš časopis odzval tudi Zoran Janković. »Njegov odstop obžalujem, a ga razumem,« je komentiral. Vilfanove poteze ne jemlje kot nezaupnice svojemu delu, pač pa kot logično posledico pritiskov, ki da se nanj vrstijo v zadnjem času. Ob tem se je glede zadnje preiskave domnevno spornih donacij vprašal, kako je možno, da so kriminalisti pod lupo vzeli le tri primere, ko pa je občina v času njegovega mandata sklenila okoli 3000 takšnih dogovorov.

Odstop Vilfana, ki bo odslej opravljal le še funkcijo poslanca DZ, bo gotovo odmeval tudi v poslanski skupini največje vladne stranke. V PS se je namreč, odkar so za nedoločen čas preložili volilni kongres, večkrat pokazala neenotnost med člani blizu predsednici vlade Alenki Bratušek in člani iz kroga ustanovitelja stranke Zorana Jankovića.