Poslanec SDS Janez Janša dočakal še eno izvršbo

Agencija Ninamedia je vložila predlog za rubež plače Janeza Janše. Predsednika SDS čakata še dve prisilni izterjavi.

Objavljeno
25. marec 2011 18.28
Posodobljeno
26. marec 2011 06.00
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Predsednik SDS Janez Janša bi moral zaradi navedb v Večeru 1. decembra 2007 skladno s pravnomočno sodbo odšteti agenciji Ninamedia Nikole Damjanića dobrih 5000 evrov, a se to še ni zgodilo, čeprav bi moral odškodnino in pravdne stroške izplačati v 15 dneh od prejema sodbe. Ta je postala pravnomočna in izvršljiva konec novembra lani.

Zato je Damjanić ta teden na Okrajno sodišče v Tolminu vložil predlog za izvršbo. Predlaga izvršbo z rubežem plače, ki jo Janša dobiva kot poslanec od državnega zbora, oziroma z nalogom tistim bankam, pri katerih ima odprt(e) račun(e). Janšev dolg izvira iz pravnomočne sodbe ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je ugodilo civilni tožbi Damjanićeve agencije in ji zaradi žaljivih navedb na njen račun v intervjuju v Večeru prisodilo 5000 evrov odškodnine in vračilo 325 evrov pravdnih stroškov.

Janša je takrat dejal, da Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga poskuša ustvarjati, da je nekakšna hišna služba predsednika Zaresa Gregorja Golobiča in da svoji Ninamedii ne verjamejo niti socialni demokrati. Zato je Damjanić poleg odškodninskega postopka proti Janši sprožil tudi zasebno kazensko tožbo, a sta mariborsko okrožno in nato še višje sodišče prvaka SDS oprostila očitkov, češ da njegove izjave ne pomenijo ne kaznivega dejanja obrekovanja ne razžalitve, saj je le izražal politično mnenje brez namena zaničevanja.

Težave z vročanjem pošte

Ker bi moral Nikola Damjanić vrniti Janši 1423 evrov za stroške kazenskega postopka, ki se je na mariborskem sodišču končal v Janševo korist, je svoj dolg pobotal z Janševim dolgom in izračunal, da mu Janša po pobotu dolguje 3925 evrov z obrestmi od konca lanskega leta.

A denarja, kot nam je potrdil, še ni dobil, saj Janša ni prevzel nobenega od njegovih pisem s pozivom za plačilo ne v Bovcu, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, ne v parlamentu, ne na sedežu stranke oziroma se na njegove pozive ni odzval. Zato je vložil predlog za izvršbo, nam je potrdil Damjanićev odvetnik Stojan Zdolšek.

Velike težave z vročanjem pošiljk predsedniku naše največje opozicijske stranke imajo tudi v uradu Informacijskega pooblaščenca (IP). Zadnje, kar so mu poskušali neuspešno vročiti na domačem naslovu in na delovnem mestu, je ureditvena odločba, s katero so mu naložili, naj s svojega profila na Facebooku umakne posnetek obtožnega predloga v zadevi Patria, ki ga je proti njemu, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču vložilo vrhovno državno tožilstvo (obravnava v tej zadevi še ni razpisana).

Bodo Janši trgali od plače?

Zaradi objave dokumenta, iz katerega so razvidni vsi osebni podatki, je IP proti Janši sprožil inšpekcijski nadzor, na tožilstvo pa vložil kazensko ovadbo. A kaže, da je pisanje IP Janšo le doseglo. Nataša Pirc Musar nam je potrdila, da je obtožni predlog vendarle umaknil s spleta, s čimer se je končal inšpekcijski postopek, odločbo pa jim je uspelo dostaviti Janši s tako imenovano fiktivno vročitvijo.

Pošta Slovenije mu je namreč pismo konec januarja pustila v predalčniku – po tem, ko ga ni prevzel v zakonitem roku. Že pred tem je IP v šestih postopkih izpeljal vročitev pisanja s fikcijo vročitve po zakonu o splošnem upravnem postopku, ker Janša njihove pošte ne prevzema.

Zaradi dveh izvršb, ki ju je IP že pred časom predlagala proti predsedniku SDS zaradi izterjave plačila globe, pa bi po naših neuradnih podatkih bila lahko njegova naslednja plača manjša za malo manj kot povprečna slovenska neto plača (ta je januarja znašala 971 evrov). Poleg tega mora novogoriški davčni urad po naših informacijah izvršiti še prisilno izterjavo 25 evrov, prav tako zaradi izvršbe, ki jo je predlagal IP.