Mrtvih iz Hude Jame ne bodo kremirali

Posmrtne ostanke iz kostnice v Hudi Jami bodo prenesli v spominski park Dobrova pri Mariboru.

Objavljeno
05. maj 2016 20.10
SAMO ZA DELO Huda jama
N. Č., STA
N. Č., STA
Ljubljana - Posmrtne ostanke iz povojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami bodo pokopali v pokopnem polju na območju spominskega parka Dobrava pri Mariboru. Pri pokopu žrtev bo zagotovljena maksimalna možnost individualizacije skeletov, so sporočili po današnji seji vlade. Skeletov ne bodo čistili za njihovo trajno shranitev niti kremirali organskih odpadkov.

Tako je vlada danes odgovorila na poslansko vprašanje Eve Irgl (SDS) o dokončni ureditvi povojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami. Njeno vprašanje se je namreč nanašalo na marčne vladne sklepe, da se posmrtni ostanki iz Hude Jame prenesejo iz kostnice v Maribor. Ker pa so trupla 462 žrtev, ki so jih prenesli v tamkajšnjo kostnico, večinoma mumificirana in kot takšna neprimerna za kostnico, je bilo predvideno, da se opravi čiščenje skeletov za njihovo trajno shranitev.

Irglova je ocenila, da je to v nasprotju z določbami Ženevske konvencije, ki ureja pokop padlih, ali umrlih vojakov in med drugim določa, da je kremiranje pokojnikov prepovedano, razen v izjemnih primerih, ko je to nujno zaradi izrednih okoliščin. Še manj je po njenem prepričanju v skladu s konvencijo in s splošnimi standardi ravnanja s pokojniki vladni »sklep o razkosanju, kemičnem uničevanju in potem kremaciji tako oddvojenih delov trupel«.

Vlada je v odgovoru Irglovi zapisala, da so prav zaradi ugotovitev, ki jih poslanka navaja, odločili, da je strokovno najbolj primerno in pietetno, da žrtve pokopljejo v pokopno polje. V njem je predviden pokop vseh žrtev, tako tistih, ki so v kostnici v Hudi Jami, kakor tudi tistih, ki jih bodo izkopali iz jaška.

»Pri pokopu žrtev bo zagotovljena maksimalna možnost individualizacije skeletov. Na vsakem sektorju pokopnega polja se bo vodil načrt pokopavanja in ustrezno številčenje. Če se pojavijo potrebe, bo navedeno omogočilo izvedbo identifikacije žrtev,« so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Na podlagi strokovnih mnenj je prevladalo stališče, da je najprimernejša lokacija za pokop posmrtnih ostankov v pokopnem polju na območju spominskega parka Dobrava pri Mariboru, v neposredni bližini kostnice in spomenika, postavljenega žrtvam povojnih pobojev. Tako tudi ne bo treba čistiti skeletov oz. kremirati organskih odpadkov.

Ker so med žrtvami v večini žrtve hrvaške narodnosti, je slovenska stran o načrtovani ureditvi vojnega grobišča v Hudi Jami in pokopu žrtev obvestila tudi hrvaško vlado. Če bodo pri preiskavi ugotovili, da so med žrtvami še žrtve ostalih narodnosti, bo Slovenija skladno s sporazumi obveščala druge države, še piše v odgovoru na poslansko vprašanje.