Pozitivna Slovenija: 12 predsedniških kandidatov

Neuradno je doslej soglasje od dvanajsterice evidentiranih članov PS dala le predsednica vlade Alenka Bratušek.

Objavljeno
25. september 2013 21.35
suhadolnik PS
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana - Za novega predsednika ali predsednico Pozitivne Slovenije je evidentiranih kar dvanajst kandidatov, je danes ugotovil izvršilni odbor stranke. O imenih v stranki ne govorijo, so pa potrdili, da sta med njimi tudi Alenka Bratušek in Zoran Janković.

Evidentirani kandidati morajo dati soglasje do 2. oktobra, torej do prihodnje srede. Po tem bo izvšilni odbor določil PS kandidatno listo, o kateri bo nato odločal kongres. To pomeni, da bo lista zaprta in novih kandidatur - denimo kar na kongresu, kot je namigoval Janković - ne bo več mogoče vlagati.

Zoran Janković ima torej še teden dni časa, da se odloči, ali se bo potegoval za mesto predsednika, ali pa bo to mesto prepustil Bratuškovi. V stranki so z informacijam zelo skopi, a neuradno je doslej soglasje od dvanajsterice evidentiranih članov PS dala le predsednica vlade. Poznavalci menijo, da je vse več znamenj, da bo to storil tudi Janković in se s tem formalno spustil v predsedniško tekmo. Ali bo šel do konca, pa bo bržkone sporočil kar na kongresu.

Očitno bo torej v PS napeto do konca. Neuradno merjenje politične temperature v PS sicer kaže, da bi Bratuškova, ki gre hkrati tudi v parlament po zaupnico, to tekmo verjetno dobila. Še zlasti, ker so jo doslej pri vseh kritičnih odločitvah podprli vsi poslanci. Da je celo bolje, če predsednica vlade Jankovića premaga, menijo zlasti v drugih strankah.

»Čas je, da se PS neha obnašati, kot da je talka enega smega človeka,« je danes dejal Igor Lukšič (SD). »Ne vem zakaj naj bi Jankovićeva kandidatura ogrožala Bratuškovo? Obratno, če ga premaga, bo res prevzela stranko! Če ne, je tako vseeno,« pa je na Twitterju napisal nekdanji predsednik parlamenta Pavel Gantar (Zares).