Pozitivna Slovenija: Da bi obranili kralja, so žrtvovali kraljico

Na svetu stranke Pozitivne Slovenije bodo izbrali začasnega predsednika, ki bo vodil stranko skozi politično nevihto.

Objavljeno
16. januar 2013 17.51
Posodobljeno
16. januar 2013 20.00
acr bratušek in šušteršič
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – V Pozitivni Sloveniji (PS) bodo jutri na svetu stranke izbirali začasnega predsednika, potem ko se je Zoran Janković po obremenjujočem poročilu KPK odločil zamrzniti položaj. Po kuloarjih PS se kot možna oseba, ki bi lahko vodila stranko, najpogosteje omenja poslanka Alenka Bratušek.

Zmagovalka zadnjih parlamentarnih volitev PS se je po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki obremenjuje njihovega predsednika Zorana Jankovića, znašla v nehvaležnem položaju. Svet stranke o njegovem morebitnem odstopu najprej ni hotel odločati, vendar je Janković nato v soboto na kongresu sporočil, da se začasno umika z vrha stranke oziroma da je zamrznil svoj položaj do volilnega kongresa.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pojasnjuje, da je mogoče zamrznitev funkcije najbolje pojasniti s prispodobo o predsedniku, ki zboli in ni zmožen izvajati nalog. Ko nastane takšen položaj, je jasno, pravi, da naloge vodenja stranke prevzamejo podpredsedniki, na sobotnem kongresu pa so sklenili, da bo o tem odločal svet PS. To pomeni, da lahko poleg podpredsednikov (Maša Kociper, Melita Župevc, Robert Golob) stranko začasno prevzame kdorkoli, ki ima člansko izkaznico PS.

V PS so bili danes skrivnostni ob vprašanju, kdo bi lahko bil »poslovodeči« predsednik največje poslanske skupine v parlamentu. Vsi trije podpredsedniki so v soboto na kongresu napovedovali, da se ne bodo potegovali za vodenje stranke. Tudi Alenka Bratušek je danes na naše vprašanje, ali je v naboru kandidatov za prevzem stranke, odgovorila, da ne bi bilo dobro prejudicirati odločitev sveta stranke, zato vsega skupaj noče komentirati.

Potem ko so se v PS odločili žrtvovati kraljico (Jankovića), kot je na kongresu Robert Golob opisoval šahovsko igro na slovenskem političnem igrišču, samega sebe pa je opisal kot nepredvidljivega tekača, se postavlja vprašanje, kdo bo odigral vlogo trdnjave. To je tiste figure, ki bi okrepila strankine linije pred prihodnjimi dnevi in tedni, ko se bodo v političnem prostoru začele vleči pomembne poteze. Da bi obranili kralja (stranka), bodo morali v PS vleči dobre poteze z močnimi figurami, pri čemer so mnogi prepričani, da opisu trdnjave najbolje ustreza ravno Bratuškova. Ta je v letu dni sodelovala pri vseh najpomembnejših političnih projektih v državnem zboru – holding, slaba banka in Zujf.