Pozitivna Slovenija: začasno premirje

Olajšanje med poslanci PS zaradi preložitve kongresa. Problem preložili, ne pa rešili. Janković izgublja vpliv.

Objavljeno
04. oktober 2013 22.06
Srečanje Bratušek Janković 23.7.2013 Ljubljana Slovenija
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Dan po odločitvi izvršilnega odbora, da se kongres, na katerem bi se kot predsedniška kandidata soočila Zoran Janković in Alenka Bratušek, prestavi, so se razmere v PS začasno umirile. Večina poslancev je preobrat sprejela z olajšanjem.

V vodstvu ne pričakujejo, da bi se lahko zapletlo na svetu stranke. Ta je sicer, po neuradnih ocenah, v nasprotju z izvršilnim odborom, ki je podprl Alenko Bratušek, bolj naklonjen Zoranu Jankoviću. Vendar, kot tolmačijo v stranki, svet ne more spremeniti sklepa izvršilnega odbora, da se kongres premakne na čas pred prihodnjimi državnimi volitvami. Z odločitvijo se lahko samo seznani, kar se bo predvidoma zgodilo v prihodnjih tednih.

Janković izgublja vpliv

Predčasno torej lahko kongres skliče le še tretjina članov stranke, to pa v PS, ki ima skupaj okrog 2500 članov, pomeni več kot 800 ljudi. Po mnenju poslanca Jerka Čehovina, ki je sicer odkrit kritik Jankovićevega »sprehajanja iz državne v lokalno politiko«, ta scenarij ni verjeten. A ga ne izključuje, saj je »v strukturi našega članstva približno polovica Ljubljančanov, ki Zorana Jankovića upravičeno percipirajo drugače kot v ostalih delih države«.

Kljub temu pa drugi naši sogovorniki menijo, da je močni ustanovitelj stranke s svojim zadnjim ravnanjem nekaj vpliva v stranki izgubil, saj je poskušal uveljaviti svojo voljo ne glede na posledice za PS in vlado.

Kaže, da je preobrat, zaradi katerega se je dokončno razčiščenje odnosov med Bratuškovo in Jankovićem premaknilo v nedoločeno prihodnost, povzročilo razmerje sil v poslanski skupini. V njej je nekaj zvestih pristašev Jankovića. To pomeni, da bi, tudi če bi predsednica vlade na kongresu zmagala, vladi grozil padec. Če bi namreč poslansko skupino zapustili samo štirje Jankovićevi podporniki (od skupaj 27 poslancev PS), koalicija ne bi več imela večinske podpore v parlamentu. Glavna pobudnika zamisli o preložitvi kongresa sta bila podpredsednik stranke Robert Golob in poslanka Maša Kociper.

Sicer z razpletom dogodkov zadovoljni poslanci PS so bili po burnih dnevih strankarskih pretresov včeraj precej molčeči. Jerko Čehovin je za Delo povedal, da se strinja, da kongres, ki ga je strankin ustanovitelj Zoran Janković zahteval v trenutku, ko se vlada ukvarja s sprejemanjem proračuna, dvema interpelacijama in čaka na bruseljsko oceno o protikriznih ukrepih, ni primeren. »Odločitev izvršnega odbora zato pozdravljam, četudi ni presekala gordijskega vozla. Gre za to, da je racionalno prevladalo nad emocionalnim. Kadar si vzameš 'timeout', na stvari potem včasih gledaš drugače,« je razložil.

Bruselj in datum kongresa

Z odlogom volitev je zadovoljen tudi strankin poslanec Jože Kavtičnik, ki sicer ne skriva svoje podpore ljubljanskemu županu. Primerna se mu zdi tudi Jankovićeva zamisel, da bi sam prevzel vodenje stranke, Bratuškova pa bi bila še naprej premierka. Odločitev ožjega vodstva PS je Kavtičnik – sicer pobudnik večerje, na kateri je Janković poslancem brez navzočnosti Bratuškove napovedal kandidaturo – označil za državotvorno.

Kdaj bodo v stranki vendarle izvedli volitve, pa se bo po njegovem mnenju pokazalo v naslednjih mesecih. »Če bo Bruselj ocenil, da gredo vladni protikrizni ukrepi v pravo smer in bo premierka bolj kot doslej upoštevala programske smernice PS, kongresa ne pričakujem prav kmalu. V nasprotnem primeru pa lahko hitro pride do politične nestabilnosti,« je napovedal.

AB ni podaljšek ZJ

Politični analitik Igor Pribac meni, da je zadnje dogajanje v največji vladni stranki dokončno ovrglo tezo, da je vlada Alenke Bratušek zgolj »podaljšek« interesov Zorana Jankovića, kar so premierki večkrat očitali politični nasprotniki. Kratkoročni učinek preložitve volilnega kongresa po mnenju našega sogovornika pomeni tudi zamujeno priložnost, da bi predsednica vlade po morebitni zmagi v bitki za šefinjo PS prenovila del svoje vlade ekipe. »Za to bo zdaj precej manj možnosti, kar je navsezadnje lahko tudi eden od motivov za Jankovićevo težko razumljivo kandidaturo,« razmišlja Pribac.

Kdo izmed dvojice Bratušek-Janković bo od preložitve odločanja pridobil več, je po njegovem težko oceniti, saj je to odvisno od tega, kako bo javnost dojela zaplete v PS. Se pa Pribac strinja, da stranka še zdaleč ni rešila svojih težav. »V PS še vedno plava mina in nihče ne ve, kam bo zadela, kdaj jo bo razneslo in kolikšno škodo bo povzročila,« je karikiral.