Pravice istospolnih in raznospolnih parov že kmalu izenačene

Spremembo zakonodaje podpirajo v SMC, SD, Zaab in predlagatelji ZL. Proti predlogu izrecno le SDS in NSi.

Objavljeno
04. februar 2015 18.24
MALTA/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Med poslanskimi skupinami zakonskemu predlogu ZL za izenačitev istospolnih in raznospolnih parov v vseh pravicah izrecno nasprotujejo le v SDS in NSi. Poslanci in poslanke Desus bodo glasovali po svoji vesti. Vse ostale stranke pa predlog podpirajo.

Poslanska skupina SMC podpira predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sredi decembra lani v parlamentarni postopek vložila ZL. Po njihovi oceni namreč ustrezno ureja položaj skupnosti dveh oseb istega spola, ki to skupnost konstituirata s sklenitvijo zakonske zveze, in jima na ta način omogoča medsebojne pravice in dolžnosti.

Tudi v poslanski skupini SD predlog novele podpirajo. Socialni demokrati so že »z družinskim zakonikom želeli doseči rešitev z namenom enakopravne obravnave, ki sledi v ustavi zapisanim določilom in ne dopušča razlikovanja na podlagi osebnih okoliščin«.

V Zaab predlagane rešitve podpirajo v celoti. Prepričani so, da bi morali v Sloveniji že pred časom sprejeti podobno zakonodajo, saj je vse bolj očitno, da na tem področju zaostajamo tudi za sosednjimi in drugimi primerljivimi državami.

V poslanski skupini Desus glede predloga ZL niso sprejeli enotnega stališča. Menijo namreč, da je to preveč intimno vprašanje za preštevanje, kdo je za in kdo proti. Poslanci in poslanke Desus bodo tako glasovali po svoji vesti.

V poslanski skupini SDS izpostavljajo, da so njihova stališča v povezavi z družinskih pravom znana in so jih jasno poudarjali ob razpravah o družinskem zakoniku ter referendumu o njem. Ob predlogu ZL pa ugotavljajo, da ta spreminja definicijo družine, česar ne podpirajo.

Tudi poslanci NSi ne bodo podprli predloga ZL, ker predlagane rešitve po njihovih navedbah niso v skladu s programom NSi in vrednotami, ki jih zagovarjajo. Predlog spreminja temeljno definicijo zakonske zveze oz. družine, čemur v NSi nasprotujejo. Menijo, da bi izenačenje omenjenih oblik skupnega življenja v vseh pogledih pomenilo razvrednotenje pomena, ki ga ima zakonska zveza med možem in ženo za prihodnost družbe.

Predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je v zakonodajni postopek sredi decembra lani vložila poslanska skupina Združene levice, istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Ta je v predlogu določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ki sta lahko istega ali različnega spola. Vlada ne nasprotuje predlogu novele.