Pred 20 leti se je Slovenija znašla sredi vojne vihre

Na današnji dan pred 20 leti se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade pričela osamosvojitvena vojna za Slovenijo.

Objavljeno
27. junij 2011 08.28
Posodobljeno
27. junij 2011 08.37
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Ljubljana - Po razglasitvi temeljne ustavne listine o neodvisnosti Republike Slovenije 25. junija 1991 in slovesni razglasitvi odločitve za lastno državo dan pozneje se je v noči na 27. junij začela vojna. Protiletalska oklepna baterija JLA je pri Metliki ob 1.15 zjutraj prestopila državno mejo. Prvi strel je bil sicer sprožen že dan prej v Divači, saj so bile prve enote JLA že na poti proti italijanski meji.

Po desetih dneh spopadov je bila 7. julija sprejeta Brionska deklaracija, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije. Zadnji vojaki so Slovenijo zapustili skozi koprsko pristanišče v noči s 25. na 26. oktober. Vojna je skupaj zahtevala 76 žrtev: 19 na slovenski strani, 45 na strani JLA, 12 pa je bilo tujih državljanov.

Policisti se bodo na Holmcu spomnili svojih padlih

Že prvi dan vojne so se policisti na mejnem prehodu Holmec spopadli s pripadniki JLA, zaradi česar so ta dan izbrali za svoj praznik.

Na Holmcu bo drevi ob dnevu policije osrednja državna slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor. Spomnili se bodo v vojni za Slovenijo padlih šestih miličnikov, med katerimi sta tudi na Holmcu preminula Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Njima v spomin bodo na prireditvi odkrili spomenik, ki ga je zasnoval koroški arhitekt Borut Bončina, poroča STA.

Prireditev organizirajo ministrstvo za notranje zadeve, policija, združenje Sever in koroški pokrajinski odbor združenja. Udeležili se je bodo tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, generalni direktor policije Janko Goršek, predsednik združenja Sever Miha Molan in policisti iz vse Slovenije.