Pred Zaabom je naporna pot za preživetje

Po političnem porazu predsednice stranke Alenke Bratušek razmislek o prihodnosti.

Objavljeno
14. oktober 2014 19.04
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Nekdanja premierka in nesojena evropska komisarka Alenka Bratušek bo poslanka in predsednica stranke Zaab. Najmanjša parlamentarna stranka v kratkem ne načrtuje kongresa, ki so ga sicer napovedovali, če bi Bratuškova odšla v Bruselj.

Da razmere v stranki Zavezništvo Alenke Bratušek niso najboljše, ni nobena skrivnost. Stanje se je začelo slabšati takrat, ko je predsednica Alenka Bratušek napovedala, da se bo potegovala za evropsko komisarko, zaradi česar so nekateri vidnejši člani stranke začeli dvigovati obrvi. A v težki komolčarski bitki za položaj v evropski komisiji je stranka ostala tiho in s tem dajala Bratuškovi jasno podporo.

Zdaj, ko je kandidatka za komisarsko mesto v Bruslju dobila košarico, bi se stvari lahko začele počasi spreminjati. Pri tem je le vprašanje, koliko časa bodo predstavniki stranke Zaab in njeni poslanci še ostali tiho – tako kot danes po poslanski seji Zaaba, na kateri je bila tudi Alenka Bratušek. Ne ona ne ostali poslanci niso dajali izjav. Sporočili so le, da je Bratuškova poslancem pojasnila, da ostaja poslanka v državnem zboru in predsednica stranke ter da nima drugačnih kariernih izzivov.

Na poslanskem srečanju so se pogovarjali tudi o prihodnjem delu stranke, saj so se seje udeležili nekateri člani sveta in nekdanja poslanka, podpredsednica stranke Maša Kociper.

Kljub skopim informacijam je mogoče sklepati, da so priprave na jesenski kongres ustavljene, saj Bratuškova ni dobila nove funkcije v Bruslju. To, kako se bo stranka odzvala na neuspeh predsednice in ali bodo ukrepali, je težko napovedovati. Pri tem je zanimivo, da so bili mnogi člani stranke sredi poletja vidno zaskrbljeni zaradi možnosti, da bi se Bratuškova poslovila, zdaj ko se je neslavno vrnila, pa je prav tako na neformalni ravni mogoče zaslediti skrb, ker se je Bratuškova iz Bruslja vrnila kot osovraženi politični mrtvec. Vsa strategija gradnje stranke na imenu in dosežkih nekdanje predsednice vlade je čez noč padla v vodo.

Zato je pred najmanjšo parlamentarno stranko naporna pot za preživetje v političnem prostoru, predvsem pa je mogoče pričakovati, da bodo o vlogi stranke opravili resen premislek. Potem bodo sledila dejanja. Če ne drugega, ima Zaab na voljo še nekaj časa, to pa je tisto, za kar je Bratuškova ves čas prosila.