Pred volitvami tekmeci, po volitvah zavezniki

Lahovnik na Janševi okrogli mizi, Pahor, Janković in Virant na radijskem soočenju, vsi pa za reforme.

Objavljeno
09. november 2011 20.25
Posodobljeno
09. november 2011 20.35
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Volilna kampanja je v polnem teku, ključna tema pa sta dolžniška kriza v evroconi in vprašanje, kako oživiti rast gospodarstva v Sloveniji. SDS in Janez Janša sta na to temo na Brdu pri Kranju organizirala odprti forum, na katerem je sodeloval tudi Matej Lahovnik. Nekdanji minister in eden od »resetiranih«, ki se niso pridružili Virantovi Državljanski listi, je novinarjem povedal, da sodeluje na srečanju opozicijske stranke kot strokovnjak, in ne kot potencialni minister Janševe vlade. Projekcije in napovedi so po njegovem mnenju slabe: »Dan po volitvah bo dan, ko bo zmagovalca bolela glava, pa ne zaradi šampanjca, temveč zaradi stanja, s katerim se bo soočil.«

Janša je tekmecem sporočil, da občuduje tiste, ki napovedujejo dvig standarda v Sloveniji. Sam namreč napoveduje, da bomo morali združiti napore, da bo standard sploh ostal na sedanji ravni. Izziv bo prvič v dvajsetih letih prepričati ljudi, da lahko deliš samo tisto, kar ustvariš, »ker moraš vsako kosilo plačati in vrniti tisto, kar si izposodiš«. SDS je znova napovedala zategovanje pasu in varčevanje zlasti v javnem sektorju.

Na forumu zdaj največje opozicijske stranke so prišli številni gospodarstveniki, tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Direktor vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle, ki je bil napovedan kot eden od udeležencev, pa se je opravičil.

Pahor: Pakt po volitvah

V nacionalnih elektronskih medijih pa se kljub protestom Zaresa, LDS, SNS in Desusa začenjajo prva soočenja s predsedniki strank, ki jih ankete uvrščajo najvišje. Danes so se tako srečali na nacionalnem radiu Borut Pahor, Zoran Janković in Gregor Virant. Pahor je povedal, da so razmere v evroobmočju tako dramatične, da se bodo predsedniki strank, ki bodo prestopile parlamentarni prag, zagotovo srečali »še pred božičem«, torej pred imenovanjem nove vlade. Slovenska politika se bo namreč morala dogovoriti o ukrepih, s katerimi bi preprečila, da bi se država v začetku prihodnjega leta znašla med »problematičnimi« članicami evrocone.

Temu predlogu Janković in Virant nista oporekala pa tudi Janša, ki ga na soočenju ni bilo, je že pred časom napovedal, da bo parlament še pred koncem leta in pred sestavljanjem nove koalicije moral sprejeti intervencijsko zamrznitev plač, socialnih transferjev in pokojnin. To pomeni, da je v politiki konsenz o nujnosti intervencijskih ukrepov, proti katerim pa so sindikati, kot je danes opozoril Pahor, znova napovedali referendum.