Predlogu NSi, partnerstvu za izhod iz krize, naklonjena DL

Stranke se zavzemajo predvsem za reformo volilnega sistema, a tudi v tem si niso enotne.

Objavljeno
07. oktober 2013 20.02
*bsa* KONGRES SD
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predlog NSi za sklic partnerstva za izhod iz krize v koaliciji ni naletel na plodna tla, pozdravil ga je le prvak DL Gregor Virant.

Iz SD in Desus prihajajo manj naklonjeni odzivi, v PS predloga ne komentirajo, a neuradno dvomijo, da bi uspel. Ob predlogu SDS za reformo političnega sistema pa so stranke ponovile svoja znana stališča.

V NSi predlagajo sklic partnerstva za izhod iz krize, »ker so zadeve v državi zaostrene in smo tik pred tem, da se nam dejansko zgodi t. i. trojka,« je v izjavi za javnost v soboto dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Za začetek pa predlaga, da to partnerstvo skliče predsednik republike Borut Pahor. Iz NSi so danes sporočili, da bodo predsedniku pisali v torek in mu predstavili predlog.

V največji vladni stranki Pozitivna Slovenija (PS) predloga ne komentirajo, neuradno pa je slišati, da dvomijo v njegov uspeh.

Je pa predlog pred današnjim kolegijem koalicijskih strank pri predsednici vlade pozdravil Gregor Virant. Ideje o širšem sodelovanju političnih strank v obliki partnerstva so po njegovem mnenju vedno pozitivne in vredne razmisleka. Dodal pa je, da vedno obstaja tudi možnost vstopa v koalicijo.

Po njegovih besedah bi bila NSi v koaliciji dobrodošla, DL bi ji bil »pripravljen odstopiti tudi kakšnega od resorjev«. Z namenom, da bi dosegli širše soglasje v politiki, je po Virantovem mnenju v koaliciji ravno tako dobrodošla SLS. »Širša kot je koalicija, večja je možnost političnega soglasja, to pa danes Slovenija potrebuje,« je prepričan Virant.

Po prvih odzivih sodeč pa sklicu partnerstva, kot ga predlaga NSi, niso naklonjeni v SD in Desus.

Minister za zdravje in podpredsednik Desus Tomaž Gantar meni, da so sedaj v ospredju druge težave, ki jih morajo rešiti. Izpostavil je rebalans proračuna.

Minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD Dejan Židan je po današnjem sestanku na vladi ocenil, da je bilo v Sloveniji preveč sestankovanja in govorjenja, »sedaj pa je čas, da se dela«. Na vprašanje, če je to torej zavrnitev sodelovanja opozicije, pa je odvrnil: »Ljudje naj delajo tisto, kar morajo. Opozicijske stranke naj bodo korektna opozicija, vladne stranke pa naj dobro vodijo vladne resorje.«

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je sicer v pogovoru za POP TV v soboto dejal, da bi bil potreben družbeni dogovor med politiko, gospodarstvom, sindikati in civilno družbo o tem, kakšno državo želimo.

V SLS pa so ob predlogu NSi zadovoljni, da imajo somišljenike. Takšni predlogi priznavajo, da lahko le s sodelovanjem rešimo državo iz krize, so danes navedli v SLS. Ocenili so že, da je vlada opravilno nesposobna in zato predlagali oblikovanje nepolitične vlade. S predlogi proračunov pa je vlada »podpisala še kapitulacijo«, ocenjujejo v SLS. Zato tudi zdaj predlagajo čim prejšnji »umik vseh opravilno nesposobnih in oblikovanje vlade, ki bo delovala po sistemu kriznega menedžmenta«.

Vsi drugače o reformi volilnega sistema

Iskanje širšega dogovora je kot eno od možnosti pri iskanju izhoda iz krize že omenil tudi prvak SDS Janez Janša. Največja opozicijska stranka je sicer v soboto predlagala takojšnji začetek pogovorov o reformi političnega sistema prek ustavnih sprememb, ki so prvi pogoj za reševanje krize. Reforma mora predvsem omogočiti volivcem, da bodo imeli odločilen glas pri izbiri svojega predstavnika, menijo v SDS.

V PS so danes pojasnili, da v zadnjih dneh od SDS niso prejeli nobenega predloga za spremembo ustave. So pa stališča PS glede sprememb volilne zakonodaje zajeta v predlogu sprememb zakona, ki je tudi v zakonodajnem postopku. Med drugim se zavzemajo za spoštovanje ustavnega določila glede vpliva volivcev na izvolitev poslancev. Želijo pa ohranitev proporcionalnega sistema z ukinitvijo volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu.

Tudi Virant je danes spomnil, da se DL zavzema za reformo volilnega sistema, a nekoliko drugačno kot SDS. Uvedli bi preferenčni glas, pripravljeni so se pogovarjati tudi o dvigu volilnega praga. Vnovič je Virant izpostavil tudi nekatere predloge DL za reformo političnega sistema, med drugim za ukinitev DS in zmanjšanje števila občin.

Predstavniki koalicije so sicer v sobotnem pogovoru za POP TV posvarili pred večinskim volilnim sistemom.

SLS pa ob idejah SDS o spremembi volilnega sistema pozivajo, naj se najprej zbere dvotretjinska podpora v parlamentu za reševanje države in za ukrepe za izhod iz krize. V izjavi za STA opozicijska SLS še poudarja sodelovanje in poziva, naj namesto pozivanja k prihodu trojke in bežanja pred odgovornostjo politika preide od besed k dejanjem.

V NSi so ponovili stališče, da bi večinski volilni sistem prinesel še večjo polarizacijo Slovenije. Se pa v tej stranki zavzemajo za spremembe sedanjega proporcionalnega sistema v smeri, da bi imeli volivci večji vpliv pri izvolitvi poslancev.