Predsednik študentske organizacije: »Varčevanje na mladih naj se končno odpravi«

Na pobudo Šosa je zakon o urejanju položaja študentov, ki odpravlja varčevanje, vložil predsednik državnega zbora.

Objavljeno
12. junij 2017 19.43
ŠOS
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Študentska organizacija Slovenije (Šos) je pripravila zakon o urejanju položaja študentov, ki ga je po dogovoru z njo prejšnji teden vložil predsednik državnega zbora Milan Brglez. Predlog odpravlja varčevanje na mladih. Če bo sprejet, bo proračun ob okoli pet milijonov na leto.

V Šosu so predlog zakona sprva želeli vložiti sami, prek instituta ljudske iniciative, za kar bi morali zbrati pet tisoč podpisov. Ker pa so predlog vložili prepozno, bi en dan 60-dnevnega roka za zbiranje padel v čas parlamentarnih počitnic, zato bi z njim formalno lahko začeli šele prvega septembra. Predlog je zato vložil Brglez.

V organizaciji se bodo v iskanju široke podpore kmalu sestali z vsemi poslanskimi skupinami in pristojnimi ministrstvi, zakon pa bo mogoče podpreti na spletni strani. Zakon ureja področja dohodnine, zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane prehrane, štipendij za tujce, dodatka za bivanje, statusa po zaključku druge stopnje in problematiko študentov s posebnimi potrebami.

Aleksandar Spremo, predsednik Šosa, je včeraj dejal: »Drugim starostnim kategorijam, staršem in starim staršem, so se določene pravice, ki so bile omejene ali ukinjene, že vrnile. Čas je, da se tudi varčevanje na mladih prekine.« S tem se strinja Brglez, ki je minuli teden zapisal, da je treba dobrobiti, ki jih ima družba z gospodarsko rastjo, razporediti tako, da se vsem slojem omogoči izboljšanje položaja. Poleg tega je prepričan, da so dijaki in študentje nosili nadproporcionalno težo v času krize.