Predsednik Türk razpustil parlament in razpisal volitve

S podpisom predsednika države Danila Türka je padla zastavica za začetek volilne tekme.

Objavljeno
20. oktober 2011 20.05
Posodobljeno
21. oktober 2011 00.07
Tanja Starič, 
Anže Božič, 
Peter Jančič, notranja politika
Tanja Starič, 
Anže Božič, 
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Minuto čez polnoč je predsednik države Danilo Türk podpisal odlok in prvič v zgodovini Slovenije predčasno razpustil parlament ter razpisal predčasne volitve, ki bodo 4. decembra. Nekaj ur pred tem so poslanci zadnjič v tem mandatu sedli v poslanske klopi.

Odslej bi se lahko sestali le še v nujnih primerih in če bi se s tem strinjali dve tretjini poslancev.

»Vse najboljše in srečno!« je ob koncu »izjemno živahnega obdobja, zaznamovanega z nemirnim političnim vzdušjem«, kolegom poslancem zaželel predsednik parlamenta Ljubo Germič. Državni zbor je včeraj na izredni seji še potrdil spremembo zakona o zdravstvenem varstvu, s katerim bo to zagotovljeno vsem otrokom. Po tem je sledilo le še skupinsko slikanje poslancev, ki bodo obdržali mandat do konstituiranja novega državnega zbora, torej do druge polovice decembra.

Poslansko slovo

»Pomembno je, da smo zadnji dan opravili nekaj dobrega dela. Ta mandat si bom zapomnil po treh letih burnega življenja, ko sem vodil ta zbor. Včasih je bilo zabavno, včasih malo dolgočasno, največkrat pa sem imel opraviti z navzkrižji med levico in desnico,« je na svoj nemara zadnji dan v parlamentu dejal prvi predsednik DZ v tem sklicu Pavel Gantar (Zares).

Zagotovo pa je bil to zadnji dan v službi za Vasjo Klavoro (Desus), ki na decembrskih volitvah ne namerava več kandidirati. »Prvič se je zgodilo, da se je mandat predčasno končal. Nisem si mislil, da se bo to zgodilo, saj smo dobro začeli. To se je počasi načenjalo, pojavila so se različna stališča. Na koncu sem bil kar vesel, da se je agonija končala. Zdaj se bom lahko vsaj malo odpočil,« je dejal nasmejani Klavora. Smejalo se je tudi drugim. Matevžu Frangežu (SD) celo tako, da je pred veliko razpravno dvorano naredil premet.

Opozicija je tudi tokrat ostala kritična. »Ta mandat se je končal tako, kot je vseskozi potekal, saj koalicija ni bila pripravljena na nobeno sodelovanje. Krivec za vse neuspehe pa je bila ves čas opozicija. Upam, da bo naslednji sklic uspešnejši,« je dejala Alenka Jeraj (SDS).

Težave z volilnimi roki

Danes se torej začnejo volilna opravila. Točne datume bo državna volilna komisija potrjevala v ponedeljek. Ko so jih včeraj preverjali, se je zapletlo, ker je na dosedanjih volitvah veljalo, da lahko invalidi, tisti, ki bi radi glasovali v drugem okraju, in bolni posebna glasovanja napovedo do četrtka v tednu pred volitvami. Po besedilu zakona pa bi jih morali najkasneje v sredo. Ker so zakon na dosedanjih volitvah drugače razlagali, mnenja v državni volilni komisiji, kako ravnati, pa so bila različna, je predsednik Anton Gašper Frantar odločanje prestavil.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) pa je objavilo pojasnilo za občine, kandidate in medije, ki bi po zakonu, ki možnosti predčasnih volitev ni upošteval, postopke za volitve morali izvesti že pred njihovim današnjim razpisom. MJU meni, da morajo stranke odpreti predvolilne račune v ponedeljek, občine takrat objaviti pravila za rabo oglasnih prostorov, mediji pa pravila ravnanja v času kampanj.