Predsedniki največjo pozornost namenili vprašanju varnosti

Današnje srečanje štirih predsednikov v predsedniški palači je Pahor sklical že drugič.

Objavljeno
08. december 2015 15.44
Predsedniki
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Leto 2016 bo izjemno dinamično, ker se bo treba prilagajati spremenjenim mednarodnim okoliščinam, zlasti na varnostnem področju, hkrati bo treba poskrbeti za gospodarsko rast in družbene reforme, je skupno sporočilo.

Po slabi uri in pol, kolikor je trajalo že drugo in verjetno tradicionalno srečanje štirih predsednikov republike, državnega zbora, vlade in državnega sveta, lahko ugotovimo, da se bodo tovrstna neformalna srečevanja nadaljevala tudi v prihodnjih letih. Predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik državnega sveta Mitja Bervar so bili zadovoljni, ker se lahko dobijo na takšni ravni in izmenjajo poglede in stališča na sedanje in prihodnje dileme države.

Pahor je kot gostitelj na letošnjem srečanju v ospredje umestil izjemno delikatno, a zaradi begunske krize in nedavnih terorističnih dogodkov v Parizu aktualno temo – varnost. »Slovenija je varna država,« je ugotovil Pahor, a tudi dodal, »da so potrebni ukrepi, da bi tako tudi ostalo«. Vsi štirje so se strinjali, da se mednarodno okolje spreminja, zato bo treba na tem področju nekoliko dopolniti politike in strategije. Pahor je izrazil pričakovanje, da se bo na področju institucij, ki skrbijo za varnost, izvedla ocena »ustreznosti pripravljenosti ustanov in po potrebi predlagala njihova modernizacija, ki bi ustrezala izzivom aktualnih varnostnih tveganj v mednarodnem okolju«. S temi besedami je predsednik republike in formalno vrhovni poveljnik Slovenske vojske sporočil izvršni in zakonodajni veji oblasti, da bo treba v prihodnje zagotoviti več finančnih sredstev za policijo in vojsko.

V krogu držav, ki bodo tesno povezane

Te besede so toliko bolj pomenljive, ker se je po nedavni inšpekcijski misiji Nata pokazalo, da so v vojaškem zavezništvu izjemno nezadovoljni zaradi neustreznih obrambnih sposobnosti, predvsem pa zaradi padajočega deleža BDP, ki ga Slovenija namenja vojaškim izdatkom. Cilj po Natovih standardih je do dva odstotka BDP, prihodnje leto pa bo Slovenija namenila 0,94 odstotka BDP za vojaške izdatke. Pri tem je za strukture Nata problematično predvsem to, da gre 80 odstotkov sredstev za plače vojaškega osebja. Slovenija bo za varnost največ naredila, če se bo gospodarsko okrevanje nadaljevalo, je dodal še Pahor, pri čemer bo treba v prihodnjem letu predvsem skrbeti za to, da bo ostala Slovenija v krogu držav EU, ki bodo ostale tesno povezane.

Vlada bo spodbujala gospodarsko rast

Predsednik vlade Miro Cerar je v tem kontekstu poudaril, da njegova vlada ne bo privolila v izključevanje določenih držav iz dogovarjanj o prihodnjih oblikah integracije. Slovenija se je doslej uspešno spopadala z begunsko krizo in brutalnimi oblikami terorizma, pri tem pa je poudaril usposobljenost državnih podsistemov, zahvala gre prizadevnim policistom, vojakom, civilni zaščiti, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, je dejal Cerar. Premier je napovedal, da bo vlada v prihodnjem letu še naprej spodbujala gospodarsko rast, veliko pa naj bi se dogajalo tudi na področju zdravstva.