Predsedniško palačo obiskalo rekordno število ljudi

Enotnost ne zraste čez noč, treba jo je gojiti s sodelovanjem, je ob dnevu odprtih vrat v predsedniški palači dejal Borut Pahor.

Objavljeno
26. december 2015 16.57
Predsedstvo dan odprtih vrat
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Več sto državljanov je danes ob dnevu odprtih vrat obiskalo predsedniško palačo, kjer jih je sprejel predsednik republike Borut Pahor. Navdušen, da se je v dvorani zbralo rekordno število ljudi, je v govoru poudaril pomen narodne enotnosti ob prelomnih zgodovinskih trenutkih in negotovih okoliščinah. Danes pa moramo stremeti k sodelovanju, pravi.

Ker danes mineva 25 let od razglasitve rezultatov plebiscita, je Pahor na dnevu odprtih vrat, ki ga sicer v predsedniški palači organizirajo ob vsakem državnem prazniku, nastopil kot slavnostni govornik.

Kot je dejal, je enotnost mogoče zgraditi le okrog vizije. Stremljenje k enotnosti brez vizije je nesmiselno, je prepričan. Enotnost pa ne zraste čez noč, treba jo je gojiti s sodelovanjem, je še dejal Pahor, ki pravi, da moramo v prelomnih zgodovinskih trenutkih kot narod in država vedeti, kaj hočemo.

Z večjo radovednostjo v prihodnost

Danes se moramo po njegovem z bistveno večjo radovednostjo obrniti v prihodnost, jo bolje razumeti in tudi bolj oblikovati po naši podobi. »Premalo se ukvarjamo z načrti za prihodnost. Kot da bi bili nemočni glede nje ali pa da je samoumevna. Ne eno ne drugo ni res,« je dejal zbranim.

Hkrati pa se moramo še bolj potruditi za politično in vsako drugo sodelovanje. Nikoli ne vemo, kdaj se bomo kot narod in kot država znova znašli pred usodnimi izzivi, opozarja. In če bi nas prihodnost proti volji postavila v položaj, ko se bo treba znova odločneje postaviti za naše interese, moramo po njegovih besedah natančno vedeti, kaj hočemo in biti enotni.

Otroci so mu prinesli darila

Zbrane je povabil k razmisleku o sporočilu današnjega praznika in pozval k medsebojnemu spoštovanju ter vsestranskemu sodelovanju. »Nenazadnje pripadamo tej narodni in državni skupnosti. Pred četrt stoletja smo se oblikovali v nacijo in državo zato, da bi se ohranili in razvili,« je še povedal.

Po njegovem mora namreč biti današnji praznik navdih »našemu pogumu in razumu tudi v prihodnje«. Ker je bilo v dvorani tudi veliko malčkov, je predsednik, preden je sklenil govor, pozval k gradnji boljše prihodnosti predvsem zaradi njih.

Predsednik si je po govoru vzel tudi čas za obiskovalce, jih sprejel v svoji pisarni, z njimi pokramljal. Nekateri, predvsem otroci, so mu prinesli manjša darila, denimo med z ilirskobistriškega ali pa svoje risbice, ter ga povabili na obisk svojih šol. Poleg skupin učencev z različnih osnovnih šol so na dan odprtih vrat prišle še številne družine pa tudi starejši obiskovalci.