Delavci migranti vložili referendumske pobude še za tri zakone

Pobude za tri zakone: novelo pomorskega zakonika, zakon o partnerski zvezi in zakon o varstvu pred diskriminacijo.

Objavljeno
28. april 2016 12.52
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana - Predstavniki delavcev migrantov so danes v DZ vložili referendumske pobude še za tri zakone. Gre za novelo pomorskega zakonika, zakon o partnerski zvezi in zakon o varstvu pred diskriminacijo, ki jih je DZ sprejel minuli teden.

Tri referendumske pobude so predstavniki delavcev migrantov vložili že v začetku tega tedna, in to za zakon o izvajanju carinske zakonodaje EU ter noveli zakonov o upravnih taksah in o varstvu kulturne dediščine.

V sindikatu menijo, da DZ sprejema dvoumne zakone, zato napovedujejo, bodo vsakega proučili in presodili, ali je v škodo državljanov.

Kot je v današnji izjavi novinarjem po vložitvi pobud pojasnil občinski delegat Sindikata delavcev migrantov Slovenije za Gornjo Radgono Mario Fekonja, je pod vsako v teh dneh vloženo referendumsko pobudo okoli 3500 podpisov. Fekonja napoveduje, da bodo po tistem, ko bo predsednik DZ Milan Brglez določil rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo referendumov, podpise tudi zbirali.

Tako zatrjuje, da te referendumske pobude niso neposredno povezane z njihovimi pogajanji z ministrstvom za finance glede obdavčevanja delavcev migrantov. Danes Fekonja sicer ni odgovoril na vprašanje, ali bodo referendumske pobude umaknili, če bodo pogajanja z ministrstvom glede davčne zakonodaje uspešna. Tudi podrobnosti glede pogovorov ni razkrival, saj da ga je predsednik sindikata, ki naj bi več informacij dal popoldne v pisni izjavi, pooblastil le za vložitev referendumskih pobud.

Je pa Fekonja ne glede na to pojasnil, da dogovora z ministrstvom za finance še ni in da so v minulih pogajanjih naredili nekaj korakov nazaj. Sindikat poskuša po njegovih besedah zaradi visokih položnic rešiti status delavcev migrantov za nazaj, a tudi status za v prihodnje. Želijo, da se davek obračunava pravično, je dodal Fekonja.

Nove referendumske pobude so že v ponedeljek presenetile premierja Mira Cerarja in ministrstvo za finance. Na ministrstvu so za to navedli več razlogov. Predstavniki delavcev migrantov na zadnjem sestanku - kljub izraženi bojazni, da ne bodo dosegli bistvenega napredka - niso izpostavili namere, da bodo znova začeli z zbiranjem podpisov za zakonodajne referendume, so povedali na ministrstvu in pojasnili potek pogovorov ter že sprejete ukrepe.

Fekonja pa je današnjo izjavo novinarjem sklenil z oceno, da so odgovorni Slovenijo v 25 letih spremenili v banana republiko. »A ljudje nismo banane, da bi nas lahko lupili«, je dodal.