Štrukelj: Stavka bo!

Vlada je očitno od dogovora odstopila, zato v sredo stavka bo in se bo po njej zaostrovala, je dejal glavni tajnik Sviza.

Objavljeno
12. marec 2018 18.26
Posodobljeno
12. marec 2018 20.00
Branimir Štrukelj in Lilijana Kozlovič
Sandra Hanžič, Barbara Hočevar
Sandra Hanžič, Barbara Hočevar

Ljubljana - Po skoraj celem dnevu pogovorov in pogajanj na različnih ravneh in ko je skoraj že kazalo, da sta se vladna stran in Sviz zbližala v glavnih zahtevah, je glavni stavkovni odbor sindikata šolnikov soglasno potrdil, da stavka v sredo bo. Potem pa se bo še zaostrovala.

Jutri bo, kot je bilo napovedano, ponovno zaprta večina javnih vrtcev in šol, varstvo bodo priskrbeli le tistim vrtčevskim otrokom in učencem prve triade, ki jih starši res ne morejo dati drugam in so to že predhodno sporočili. V enajstih mestih po vsej državi bodo opoldne potekali protestni shodi.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj pravi, naj starši nezadovoljstvo zaradi tega izrazijo pri predstavnikih na Gregorčičevi, kjer je sedež vlade.

»Vlada je odstopila od praktično že usklajenega dogovora. Zapletlo se je po tem, ko smo se dogovorili za vse elemente stavkovnega sporazuma, pripravili čistopis in ga dostavili glavni pogajalki Lilijani Kozlovič, ki pa ga nenadoma ni bila več pripravljena parafirati,« je izjavil Štrukelj, ki je bil posebej ogorčen zato, ker so bili predstavniki vseh štirih sindikalnih skupin včeraj popoldne na sestanku pri premieru Miru Cerarju in predsednikih preostalih dveh koalicijskih partneric Karlu Erjavcu in Dejanu Židanu, ki so »jim gledali v oči in dejali, da lahko za en plačni razred povečamo karierno napredovanje učiteljev«. V resnici je Cerar v izjavi za javnost po srečanju dejal, da so v koaliciji uskladili nov približevalni predlog, za katerega verjame, da bi lahko pripeljal do končnega sporazuma med vlado in sindikati.    

Dogovor bo, ko se bodo vsi uskladili

Po neuradnih informacijah naj bi bil vladni predlog za vse štiri sindikalne skupine vreden 266 milijonov evrov, vendar ne vse naenkrat in ne vse letos, ampak v treh letih. Koliko bi šlo kateri sindikalni skupini in za uresničitev katerih zahtev, pa še ni znano. Sviz se je, kot je bilo slišati, izpogajal za dva plačna razreda višje plače za vse učitelje in vzgojitelje, vrednotenje razredniškega dela pa bi za čas opravljanja funkcije povišali še za en plačni razred. Nekoliko so popustili tudi pri zahtevi za 1200 evrov regresa za vse uslužbence, ki prejemajo minimalno plačo ali še manj - privolili so v 1050 evrov, kar je 200 evrov več, kot prejemajo zdaj.

Kako odgovarja vladna stran? Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, ki se je sinoči ločeno pogajala še s Koordinacijo stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, in sindikatoma zdravstva in socialnega varstva, je odgovorila, da dogovora ni, dokler ni dogovorjeno z vsemi štirimi skupinami. Približevanje z enim sindikatom bo vplivalo na druge, kar bo skupaj preseglo finančni okvir, zato je ocenila, da mora po nov mandat na vlado. Prepričana je, da je vladna stran dala dober kompromisni predlog, na drugi strani pa približevanja ni bilo.    

Čeprav so premier Miro Cerar in predsednika obeh koalicijskih strank Karl Erjavec in Dejan Židan predstavnikom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) na včerajšnjih pogajanjih pristali na zvišanje enega plačnega razreda za karierna napredovanja učiteljev (svetnikov in svetovalcev) in drugih strokovnih delavcev, se je dogovor nato izjalovil. Glavna vladna pogajalka Lilijana Kozlovič je med tem, ko se je pogajala še z drugimi sindikalnimi skupinami, sporočila, da takšnega dogovora ni več pripravljena parafirati, zato glavni odbor sindikata sredine splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ni zamrznil. »Stavka v sredo bo in se bo po tem dnevu še zaostrovala, dokler vlada ne bo pristala na to, kar smo se v ponedeljek že dogovorili,« je bil odločen Štrukelj.

Šolniki vladi: Ne bomo se več pustili vleči za nos

»Norčujejo se iz 40.000 zaposlenih stavkajočih in vseh staršev. Za nos vleči se ne bomo pustili. Gre za ponos vseh zaposlenih, od vrtcev do univerz,« je še opisal glavni tajnik. Stavke jutri tako ni več mogoče preložiti ali odpovedati.

Kozlovičeva pa je dejala, da ni nič dogovorjeno, dokler ni dogovorjeno z vsemi sindikalnimi skupinami. Ker ocenjuje, da bo skupni znesek presegel ponujeno, mora po nov mandat na vlado.

Tako se bo, kljub izraženim željam predsednika vlade, stavkovni val očitno nadaljeval. Cerar je sicer po srečanju s predstavniki sindikatov izjavil, da so koalicijske stranke uskladile nov dopolnilni predlog, ki so ga v osnovnih obrisih predstavili tudi sindikalni strani. Vsebine niso razkrili, zatrdili pa so, da je ponudba, ki jo daje vlada, konkretna.

Včeraj so namreč Cerar, Židan, Erjavec in Kozlovičeva za skupno mizo sedli s predstavniki vseh štirih skupin s stavkovnimi zahtevami - poleg Sviza še Koordinacija stavkovnih odborov, ki jo vodi Jakob Počivavšek in v kateri je 16 reprezentativnih sindikatov, sindikata zdravstvene nege ter zdravstva in socialnega varstva ter oba policijska sindikata. »Dialog se je intenziviral, iščemo rešitev, ki bi bila dobra za vse, ki delajo v javnem sektorju, in to takšno, da ne bi ogrozila javnofinančne slike, ki smo jo tako izboljšali v zadnjih letih,« je po srečanju izjavil Cerar. »Formalno ga nameravamo oblikovati v četrtek na seji vlade in verjamem, da je lahko to tisti približevalni predlog, ki bi lahko že počasi pripeljal do končnega sporazuma med vlado in sindikati,« je še dejal premier, ki pa meni, da ni v interesu procesa, da bi predlog podrobneje predstavljal.    

Poudaril pa je, da koalicijske stranke »čvrsto stojimo za zadnjim predlogom«. »Želimo si, da ne bi prišlo do stavk, da bi se ustrezno sporazumeli v korist vseh tistih v javnem sektorju, ki si zaslužijo, da bi dobili nekaj več, in to tako, da bo država ostala v znosnih javnofinančnih okvirjih ter da bodo podsistemi lahko ustrezno delovali še naprej.«

Neuradno: Vlada z 266 milijoni evrov v obdobju treh let


Tudi glavna vladna pogajalka ni razkrila več. Po njenih besedah so dosegli konsenz in se tudi sindikati približujejo predlogom, ki jih je dala vlada. »V samem procesu pa naslavljamo tako najšibkejše kot visoko izobražene oziroma najbolj zahtevna delovna mesta. Znotraj posameznih skupin poskušamo pogledati, katere so tiste vsebine, ki so za njih najbolj pomembne. V sklepni fazi pa je izjemnega pomena, da skušamo uravnotežiti med njimi in nam uspe doseči med sindikati dogovor,« je komentirala Lilijana Kozlovič, ki verjame, da je možno preprečiti stavke, ker so se že precej približali, ostale so še manjše vsebine. »Ponudba, ki jo daje vlade, je konkretna,« je zagotovila.

Kot je neuradno slišati, je vlada menda pripravljena na stavkovne zahteve odgovoriti z nekaj več kot 266 milijoni evrov, ki pa jih ne bi dali naenkrat, temveč v obdobju treh let. Kateri skupini koliko in za katere zahteve, pa ni znano.

Pogajanja so nadaljevali tudi še s Konfederacijo stavkovnih odborov skupaj s sindikati zdravstvene nege in socialnega varstva. S policisti se bodo srečali predvidoma danes. »Nas pa čaka še skupno srečanje pooblaščenih uradnih oseb, saj vemo, da moramo ravnati na način, da dosežemo konsenz,« meni Lilijana Kozlovič.    

Na kakšen način bodo izobraževalci, od vrtca do univerze, stopnjevali stavkovne aktivnosti, še niso izdali, slišati pa je, da bi lahko popolnoma zaprli šole ali bojkotirali nacionalna preverjanja znanja.