Pregled poslanskih plač v novem in starem mandatu

Poslanci prejeli plačilne listke: objavljamo seznam vseh plač in nadomestil.

Objavljeno
05. september 2014 21.26
Peter Jančič, S. H., notranja politika
Peter Jančič, S. H., notranja politika

Ljubljana – Predsednik SMC Miro Cerar je danes dobil 2926 evrov bruto poslanske plače, nekdanji premier in predsednik SDS Janez Janša 3864 evrov. Najvišjo plačo med predstavniki ljudstva je dobil novi predsednik zbora Milan Brglez (SMC): 5530 evrov bruto.

Brglezova plača je skoraj enaka, kot je bilo plača prejšnjega predsednika Janka Vebra (SD), ker so si jih politiki pred letom dni znižali. Vebrova se je takrat od 5849 znižala na 5579 evrov.

Janša je dobil povprečno plačo, po višini 42. med poslanci, ker nima dodatkov za funkcije. Še nižjo je dobil Cerar, ker je bil v drugi polovici avgusta že izvoljen za premiera in za tiste dneve plačilo dobi iz vlade. Po višini plače Brglezu sledi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko (SDS). Več kot 4800 evrov sta dobila še Simona Kustec Lipicer (SMC) in Franc Jurša (Desus). Ker je zbor svoje podpredsednike in predsednike odborov in komisij imenoval šele proti koncu avgusta, se tem dodatki v plačah še ne poznajo v celoti.

Umik bojkota SDS

Po volitvah so v opozicijski SDS napovedali, da se bodo vodenjem odborov in komisij, ker se ne strinjajo z obsodbo Janše, celo odpovedali, a so si premislili. To bo povišalo plačo predsednici komisije za peticije in človekove pravice Evi Irgl, ki je tokrat s 3663 evri po višini plače na 72. mestu, in Andreju Širclju, ki bo vodil nadzor javnih financ. Danes je dobil enako plačo kot Janša.

Omilitev bojkota SDS je prizadela Združeno levico, ki ji zato niso pripadla predsedniška mesta, rezervirana za opozicijo. Brez dodatka bo še nekaj časa Branko Grims, saj je ustanovitev komisije za nadzor obveščevalnih služb večina poslancev zavrnila, ker je SDS za člana predlagala Janšo.

Najnižjo poslansko plačo je dobila generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar, ker je bila izvoljena šele konec avgusta. Ker nista že v začetku meseca sklenila delovnega razmerja, sta na dnu po višini plače še Dragan Matič in Erika Dekleva. Najnižjo poslansko plačo za ves mesec sta dobila Žan Mahnič (SDS) in Miha Kordiš (ZL): po 3583 evrov bruto.

Plačilo le za prvi dan avgusta je včeraj dobilo 64 bivših poslancev, 29 pa jih je dobilo še nadomestila po koncu mandata. Nadomestilo znaša 80 odstotkov zadnje poslanske plače. Nadomestila, čeprav ju je predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC) zavrnil, bosta prihodnji mesec dobila še Jožef Kavtičnik in Dragan Bosnič. Po pritožbi so jima ga poslanci namreč dodelili. V postopku so še tri pritožbe.

Prošnja za razkritje

V tem tednu smo premiera Cerarja, predsednika DZ Brgleza in šefa največje opozicijske stranke Janšo zaradi transparentnosti, ko gre za najpomembnejše državne funkcionarje, prosili za poročila o premoženjskem stanju. Poročila so po volitvah morali poslati KPK, kjer pa podatki javnosti niso dostopni. Brglez nam je danes svoje poročilo že posredoval.