Prepoved burke nima podpore

Vlada: Pobuda SDS ni domišljena.

Objavljeno
17. december 2015 21.22
reu/AFGHANISTAN-BURQA/
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Zakonski pobudi SDS, zaostritev azilne politike in zlasti prepoved burke oziroma nikaba, v državnem zboru nimata podpore in na jutrišnjem glasovanju verjetno ne bosta sprejeti. Proti prepovedi burkam so se izrekli v SMC, Desusu in SD ter poslanci ZL.

SDS je zaradi begunske krize predlagala, da bi za migrante zaostrili pogoje za pridobitev azila, v drugem sklopu predlagajo še prepoved nošnja burk oziroma nikaba v javnih prostorih. Zadnjo pobudo je poslanec SDS Vinko Gorenak argumentiral z varnostnimi in kulturološkimi razlogi. Zakaj je treba prepovedati burke zaradi varnosti, je jasno, ker zakrivajo obraz, je dejal Gorenak, pri kulturološkem vidiku pa se je dopolnil z argumentom, da je treba prišlekom jasno povedati, kako se je treba v Sloveniji obnašati. »Če prihajajo v naše kulturno okolje, naj se tako obnašajo. Nič več, nič manj,« je dejal Gorenak. V NSi, ki so se pridružili pobudi in argumentom SDS, so dodali, da je treba prepovedati zakrivanje žensk z burko oziroma nikabom tudi zaradi svobode žensk. »Prepoved nikaba daje ženskam več svobode. Zato je pobuda skladna z evropskimi vrednotami, ker bi jih emancipirala,« je dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

V skladu s svobodo verskega izražanja

Vlada nasprotuje pobudi SDS, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenka. Ker je v nasprotju z 41. členom ustave, ki zagotavlja vsem svobodo verskega izražanja. Lahko pa bi bila tudi v neskladju s 43. členom, ki prepoveduje vsakršno spodbujanje rasne ali verske nestrpnosti. Špenka je tudi navedel podatek, da policija z varnostnega vidika doslej ni imela težav z burkami ali nikabi. »Zato je predlog SDS nekonsistenten, premalo premišljen in kot takšen neustaven ukrep,« je pojasnil Špenka.

Proti pobudi so se izrekli v poslanskih skupinah SMC, Desus in SD, pridružili so se jim tudi poslanci ZL. To pomeni, da poslanski skupini SDS na jutrišnjem glasovanju verjetno ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za prepoved burke. Poslanec ZL Matej Vatovec je predlog SDS razumel kot predstavo za javnost pa tudi kot širjenje nestrpnosti in islamofobije pod krinko skrbi za varnost. Dragan Matić iz SMC je pojasnil, da ni argumentov za prepoved nošnje burke zaradi varnosti. Neutemeljeno je, da bi bila zaradi nekaj posameznih žensk, ki nosijo nikab, ogrožena slovenska kultura ali navade. Poslanec Desusa Peter Vilfan pa je sklenil, da SDS s takšnimi pobudami predvsem seje strah pred drugo vero.