Pri plačilu protokolarnih oblačil bodo uslužbenkam pomagali funkcionarji

Del dolga bodo solidarnostno prispevali državni funkcionarji, del pa bodo plačale uslužbenke same.

Objavljeno
16. november 2011 19.41
Posodobljeno
16. november 2011 19.46
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Večji del denarja, ki ga je urad predsednika republike sedmim uslužbenkam leta 2008 in 2009 povrnil za nakup protokolarnih oblačil, bodo solidarnostno prispevali državni funkcionarji, del pa bodo plačale uslužbenke same, je poročal POP TV. Včeraj je bilo namreč rečeno, da bodo 7673 evrov vrnile le uslužbenke, poroča STA.

O nakupu oblačil v uradu predsednika je v ponedeljek poročal tednik Reporter. Med drugim je pisal, da so si uslužbenke kupovale različne kose oblačil, od jeans hlač do zimskih plaščev.

Računsko sodišče pa je v revizijskem poročilu ugotovilo, da je urad predsednika republike šestim uslužbenkam med letoma 2008 in 2009 neupravičeno povrnil 5084 evrov stroškov za nakup protokolarnih oblačil. S tem je urad ravnal v nasprotju z zakonom o delavcih v državnih organih in zakonom o javnih uslužbencih. Po mnenju računskega sodišča je urad s sprejetjem pravilnika, ki je dovoljeval nakup oblačil, zaposlenim določil pravice, ki presegajo obseg pravic iz zakona o javnih uslužbencih.

V uradu predsednika države so povedali, da bodo spoštovali odločitev računskega sodišča in bodo celoten zapravljeni znesek vrnili v državni proračun. Dodali so, da urad svojih sredstev nima, saj vse črpajo iz državnega proračuna. Uslužbenkam bodo zato pomagali državni funkcionarji, je še poročal POP TV.