Pri Radiu Študent strel oblasti v prazno

Obrambni zakon: v tednu, ko bi RŠ moral že zbrati 40.000 podpisov, sodniki presojajo prepoved referenduma.

Objavljeno
01. december 2015 22.33
Begunci v Sloveniji
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Do konca tega tedna bi Radio Študent moral zbirati 40.000 podpisov za referendum o noveli zakona o obrambi. Prve dni so jih zbrali le kakšen ducat. Po tem jim je državni zbor zbiranje prepovedal. A s tem politiki niso dosegli cilja. Novela še ne velja.

Zdi se, da je poslanska večina s prepovedjo zbiranja podpisov celo ustrelila v prazno. Lahko se pokaže, da vojaki zaradi prepovedi referenduma še dalj časa ne bodo dobili policijskih pristojnosti za pomoč varuhom reda pri obvladovanju begunskega toka na meji. S predlogom, da bi bliskovito spremenili zakon o obrambi, je dogajanje oktobra sprožil premier Miro Cerar. Kot smo poročali, je naglo spremembo zakona o obrambi vlada predlagala po celonočni seji, dan po tem jo je na nočni seji uzakonil državni zbor, državni svet pa se je, ker jih je k temu zaradi interesa varnosti države pozval premier, takoj odpovedal možnosti veta. Hitro odločanje več vej oblasti je ustavil Radio Študent z zbiranjem podpisov za referendum »proti militarizaciji«.

Lahko bi bilo prej konec

Ko jim je državni zbor referendum in zbiranje podpisov prepovedal, ker tega ustava, ko gre za zakone, ki so nujni za varnost države, ne dopušča, so uveljavitev novosti iz RŠ preprečili s sporom pred ustavnim sodiščem, ki ga je sprožila odgovorna urednica Martina Dervarič. Ker je do prepovedi Radio Študent v nekaj dneh zbral le kakšen ducat podpisov, se zdi, da so poslanci s prepovedjo naredili napako. Ta teden, ko se bo iztekel rok za zbiranje 40.000 podpisov, bi se najbrž pokazalo, da jih »mirovniki« niso zbrali. Novelo zakona o obrambi bi v tem primeru lahko že prihodnji ponedeljek predsednik zbora Milan Brglez poslal v podpis predsedniku Borutu Pahorju in v uradni list. Vlada pa bi prihodnji teden lahko predlagala državnemu zboru, naj za tri mesece napoti vojake s policijskimi pooblastili v pomoč policistom na meji.

Od prepovedi referenduma, za kar se je odločil državni zbor, časovno ne bo koristi. Ustavno sodišče bo o pritožbi Dervaričeve prvič razpravljalo v četrtek. Decembra bo imelo ustavno sodišče še dve seji. Po neuradnih napovedih sodnikov ni pričakovati zavlačevanja. A pravila so takšna, da sodišče čez noč ne sodi. Dodatno dogajanje zapleta to, da pravila niso povsem jasna: poslanci po spremembi določb ustave niso popravili referendumskega zakona, ki zato še določa postopke in pravila za ureditev, ki je več ni, za novo pa ne.

Bo še popravek zakona?

Po informacijah iz SMC bi predlog novega referendumskega zakona lahko predstavili kmalu. Potekajo zadnja usklajevanja vsebine. V parlamentu bo spremembe moralo podpreti dve tretjini poslancev, da bi obveljale. Popravki ureditve bi morali biti uzakonjeni že v prejšnjem mandatu, a takrat tega niti poskusili niso.

Čeprav je Cerar zahteval izjemno hitro spremembo ureditve zaradi varnosti države, se zdi, da ni velike škode, ker vojska dodatnih pristojnost še nima in jih še nekaj časa ne bo imela. Vojaki imajo zadnje čase dovolj dela s postavljanjem žičnih ograj na meji, dodatne policijske pristojnosti pa so tudi nekoliko nejasno definirane, je slišati celo med poslanci, ki so spremembo podprli.