Pridržki revizorjev o kampanjah Pahorja, Zvera in Türka

Türk ni prikazal posojila Factor banke, denar dobil tudi od občinskega podjetja, Pahor odločno prepozno plačeval račune, Zver dobil popust v Operi.

Objavljeno
10. september 2013 11.16
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana -  Računsko sodišče je ugotovilo nepravilnosti pri kampanijah vseh treh predsedniških kandidatov: Boruta Pahorja, Danila Türka in Milana Zvera. 

Pahor zaradi skromnosti dobil manj

Kot smo poročali, je organizator volilne kampanje Uroš Jauševec (SD) računskemu sodišču prijavil, da so za kampanjo Boruta Pahorja zbrali in porabili 52.854 evrov. Pridržek za poročanje si je zaslužil, ker v poročilu ni pravilno (sploh ni) prikazal odloženih plačil, ki jih tudi ni plačal v treh mesecih, ampak šele tik pred zaprtjem posebnega predvolilnega računa. Zakon zahteva, da morajo biti odložena plačila posebej navedena v poročilu. SD je zatrdila, da odloženih plačil ni, a je podatke o prepoznem plačevanju računov revizorjem poslala v prilogi; izpisu komu so plačevali račune in kdaj. Pahorju je SD za kampanjo po ugotovitvah revizorjev podarila 3.890 evrov, 48.717 evrov pa je zbral z darili. Po številu volivcev bi mu pripadlo 57.463 evrov delnega povračila stroškov kampanje, a ker je porabil manj, bo dobil le 52.854. To je prvi znan primer v zgodovini predsedniških in podobnih volitev, da je kandidat za kampanjo porabil manj, kot bi lahko dobil. 

Kampanjo omogočila Factor banka in občinsko podjetje

Enako oceno kot Pahor je dobil tudi Türk: pridržek za pravilnost poročanja in pozitivno oceno za poslovanje. V poročilu o kampanji je po ugotovitvah revizorjev vodja volilnega štaba Roman Ferenčak napak prikazal denar, ki ga je sam posodil kandidatu in ki ga bo dobil povrnjenega, ko bo od države prejel delno povračilo stroškov kampanje, med stroški kampanje je prikazal tudi takšne, ki vanjo ne sodijo in ni prikazal vseh odloženih plačil. Račun za kampanjo je Ferenčak odprl pri Factor banki, ki jo država v teh dneh ukinja. Ferenčak je v poročilu navedel, da je za kampanjo zbral 147.507 evrov prispevkov, dodatno pa še 18.187 pred začetkom uradne kampanje. Revizorji so ugotovili ,da je bilo za kampanjo zbranega le 138.284 evrov, 27.406 evrov pa je posodil organizator kampanje, ki je denar pridobil s potrošniškim posojilom pri Factor banki, ki je bilo neposredno nakazano na predvolilni račun. Ferenčak v poročilu tudi ni navedel, da Pošti Slovenije ni pravočasno poravnal računa za 50.000 evrov. Teh računov ni poravnal niti v 90 dneh od opravljene storitve. Za kampanjo je po ugotovitvah revizorjev 1.500 evrov primaknila družba Eko-park iz Lendave, ki je v popolni lasti občine Lendava, takšne družbe po zakonu ne smejo sofinancirati kampanj. Türku so revizorji po številu volivcev v drugem krogu dodelili 27.837 evrov povračila stroškov kampanje.

Zveru nedovoljen popust v Operi

Pridržek za poročanje, a pozitivno mnenje za poslovanje, si je prislužil tudi tretji kandidat Milan Zver. Razlog za pridržek je, ker v poročilu ni prikazal 665 evrov stroškov gostinske storitve, 79 evrov za oglas v lokalnem glasilu, 200 evrov za najem dvorane od občine Postojna, med stroške pa je SDS nepravilno štela tudi takšne, ki so nastali že po koncu volilne kampanje, odložena plačila so prikazali prenizko, manjka navedba o odlogu dveh plačil Pošti Slovenije. Zver je prijavil, da je za kampanjo zbral 132.508 evrov, revizorji so ugotovili, da bi znesek moral biti za 1.136 evrov višji, prijavil je za 44.905 evrov odloženih plačil, moral bi za 49.541 evrov. Večino denarja za kampanjo, 99.832 evrov, je prispevala SDS. Revizorji so ugotovili, da je štab pri zbiranju denarja dobil tisoč evrov popusta javnega zavoda Opera in balet v Ljubljani, zakon takšne popuste zavodov v lasti države izrecno prepoveduje. SDS je od javnega zavoda sicer zahtevala račun brez popusta, a ga ta ni izdal. Za Zverovo kampanjo so revizorji po številu volivcev dodelili 23.800 evrov delnega povračila stroškov.

Vsi trije kandidati bodo povračila stroškov kampanj, kot jih je določilo računsko sodišče, dobili v kakšnem mesecu dni. Denar je načrtovan v državnem proračunu in rezerviran tudi po julijskem rebalansu.