Primc in Kangler v Združeni desnici

Njena ključna naloga bo pomoč slovenskim družinam, da bodo lahko normalno živele, sta napovedala ob podpisu volilnih zavez.

Objavljeno
01. marec 2018 14.27
Ustanovitev stranke Združena desnica
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Glas za otroke in družine, ki ga vodi Aleš Primc, in Nova ljudska stranka nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja bosta na prihodnjih parlamentarni volitvah nastopila skupaj v koaliciji Združena desnica. Njena ključna naloga bo pomoč slovenskim družinam, da bodo lahko normalno živele, sta napovedala ob današnjem slavnostnem podpisu volilnih zavez.

»Dogovor podpisujemo, da na desnici povežemo politike in ljudi, ki mislijo v dobrobit države,« je ob tem dejal Franc Kangler, ki je prepričan, da se je Slovenija znašla v največji politični krizi od leta 1991. »Smo pred razpadom socialnega, zdravstvenega in obrambnega sistema,« je prepričan Kangler.

»Napovedujemo new deal za slovenske družine in slovensko prihodnost,« je Aleš Primc opisal točke volilne zaveze. »V tem trenutku predstavljamo izjemno pomemben korak, ki so ga ljudje pričakovali. Združena desnica je nujno potrebna za uravnoteženo državo,« je še povedal Primc.

Napoved ukrepov za izboljšanje položaja družin

Stranki, ki se bosta prvič potegovali za vstop v državni zbor, napovedujeta – če bo Združena desnica sodelovala v vladi – celo vrsto finančnih spodbud za družine. Med njimi so na primer 3000 evrov ob rojstvu vsakega otroka, pogoj je slovensko državljanstvo staršev in vsaj pet let bivanja v Sloveniji; 3000 evrov bi dali tudi vsaki mladi družini na leto za reševanje stanovanjskega problema do 29. leta starosti matere. Otroški dodatek bi bil univerzalen 200 evrov za vsakega otroka. Upokojenci bi dobivali po 100 evrov na mesec materinskega ali očetovskega dodatka za vsakega otroka, kot izraz hvaležnosti in spoštovanja do starih staršev. Starim staršem, ki bi pazili na bolne vnuke, bi pripadala bolniška, če so še zaposleni, če niso več, pa bi bili upravični do 20 odstotkov povprečne neto plače za tisto obdobje.

Denar za vse to bodo dobili s prerazporeditvami, prepričani pa so, da jim ankete v resnici kažejo, da bi lahko dobili od tri do pet odstotkov glasov.

Na njihovi kandidatni listi bodo polega Kanglerja in Primca med drugim nastopili nekdanji član SDS in murskosoboški župan Anton Štihec, nekdanji član SDS in SLS ter župan Destrnika Franc Pukšič, nekdanja poslanka SDS Sonja Ramšak in Metka Zevnik. Pripravljeni pa so se združevati in sodelovati tudi z drugimi na desnici ter zgladiti morebitne spore iz preteklosti.