Primer Shamieh: Kordiš in Škoberne nista storila kaznivega dejanja

Sodišče elementov kaznivega dejanja v tem, da sta poslanca begunca Shamieha za nekaj ur odpeljala v DZ, ni našlo.

Objavljeno
20. februar 2018 12.52
Spoznajte Ahmada
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana - Kriminalisti so zaključili preiskavo dejanj poslancev Mihe Kordiša (ZL) in Jana Škoberneta (SD), ki sta sirskega begunca Ahmada Shamieha na dan, ko naj bi ga predali Hrvaški, za nekaj ur odpeljala v DZ. Elementov kaznivega dejanja niso odkrili, o čemer so konec januarja že obvestili tožilstvo, so za STA potrdili na ljubljanski policijski upravi.

Sirski begunec Ahmad Shamieh je namreč v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, a jo je ministrstvo za notranje zadeve zavrglo, saj je ugotovilo, da je skladno z določili dublinske uredbe zanjo odgovorna Hrvaška. Temu je pritrdilo tudi sodišče EU.

Shamieha so novembra lani tako nameravali predati sosednji državi. Proti temu se je zavzel del politike in civilne družbe, pri čemer so opozarjali, da gre za enega najboljših primerov integracije beguncev v slovensko družbo. Do predaje ni prišlo, poslanca Kordiš in Škoberne pa sta sirskega begunca na dan, ko bi ga morali izročiti Hrvaški, za nekaj ur odpeljala v prostore DZ.

Shamieh je nato vložil novo prošnjo za azil in tudi posebno vlogo, v kateri je predlagal, naj Slovenija v njegovem primeru uporabi diskrecijsko klavzulo.

Ker je ministrstvo vlogo zavrnilo, se je primer preselil na sodišče, kjer še ni končan. Upravno sodišče je primer Shamieh vrnilo ministrstvu za notranje zadeve v ponovno odločanje, saj je ugotovilo, da sklep o zavrženju prošnje za azil ni bil izdan. Izdalo je tudi začasno odredbo, po kateri bi moral Shamieh do pravnomočnega zaključka teh postopkov ostati v Sloveniji. Vrhovno sodišče je pretekli mesec to odločitev spremenilo in odpravilo začasno odredbo. Shamieh je nato pritožbo na odločitev vrhovnega sodišča vložil na ustavno sodišče.