Klemenčič: V enem letu bodo rezultati že vidni

Primopredaje poslov po ministrstvih: Violeta Bulc si bo prizadevala za maksimalno črpanje evropskih sredstev.

Objavljeno
19. september 2014 12.28
brez naslova
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Večina novih ministrov bo po četrtkovem imenovanju v DZ danes prevzela posle od svojih predhodnikov.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je svojemu nasledniku, novemu predsedniku vlade Miru Cerarju, posle predala že v četrtek zvečer.

Člane vladne ekipe bo danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo pred tem Cerarja sprejel še na krajši pogovor.

Posle bo danes čez dan najverjetneje prevzela vsa ali vsaj večina Cerarjeve ekipe, z izjemo ministra za obrambo Janka Vebra, ki je to že storil. Primopredajo sta z njegovim predhodnikom Romanom Jakičem opravila po ustanovni seji vlade, danes ponoči.

Virant Györkös Žnidarjevi zaželel veliko sreče s policijskim sindikatom

Dosedanji minister za notranje zadeve Gregor Virant je svoji naslednici Vesni Györkös Žnidar ob primopredaji poslov zaželel uspešno delo. Po njegovem mnenju je fino, da »bo to pretežno moško ministrstvo« vodila ženska roka. Györkös Žnidarjeva se mu je zahvalila za dobro popotnico in znova izpostavila, da se zaveda posebnosti in teže dela policije.

Kot je v izjavi za medije po primopredaji pojasnil Virant, na področju notranjih zadev ni malo izzivov. Novi ministrici je zaželel čim več uspehov. Zaželel ji je veliko sreče v socialnem dialogu s policijskima sindikatoma. Po njegovem mnenju je gotovo dobro, da ministrstvo za notranje zadeve izraža pripravljenost prisluhniti socialnim partnerjem in narediti vse, kar je mogoče, za zadovoljstvo v policijskih vrstah.

Györkös Žnidarjeva je pojasnila, da sta se z Virantom pogovarjala tudi o problematiki pomanjkanja finančnih sredstev na policiji in poudarila, da bodo k reševanju te težave pristopili čim prej in čim bolj tvorno. Ponovila je, da se zelo zaveda specifik policijskega dela, ki da v tem trenutku niso dovolj upoštevane.

O svoji ekipi oziroma državnih sekretarjih Györkös Žnidarjeva še ni želela govoriti, dejala je le, da se o tem še dogovarjajo in da bodo imena znana v kratkem.

Židan Majcnovi predal okoljski del ministrstva

Dosedanji minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan (SD) je okoljski del ministrstva danes predal novi ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen (SMC). Ta je poudarila, da bo pri delu potrebne veliko energije, predvsem pri vodah in koheziji.

Židan je ob primopredaji poudaril, da so bili na okoljskem področju v zadnjem letu narejeni pomembni koraki naprej. »Povsod, kjer smo bili pred tem, da bo Bruselj proti Sloveniji začel postopek izreka kazni, smo postopke zaprli. Naredili smo korak naprej pri malih prašnih delcih. Zagnali smo kohezijo, zato zdaj ostaja realna možnost, da bo denar izkoriščen, da bo 400.000 državljanov dobilo novo kakovostno pitno vodo, da bo 600.000 ljudem omogočeno čiščenje odpadnih voda, da se gradijo stvari, ki so povezane z varnostjo pred visokimi vodami,« je dodal Židan.

Pri tem je pojasnil, da so pred okoljskim delom veliki izzivi, največji pa da so povezani z vodami, kjer se pripravlja načrt upravljanja z vodami. Opozoril je, da se je treba dodatno zaščititi pred visokimi vodami in da je pred ministrstvom novo kohezijsko obdobje.

»Moje ministrstvo bo še kar nekaj časa sodelovalo z ministrstvom za kmetijstvo kot tudi za infrastrukturo, saj nas funkcionalna razdelitev čaka konec decembra oziroma v začetku januarja,« je dejala in dodala, da bodo njene sile usmerjene v vode, da pa je izredno pomembna tudi kohezija.

Petrovič stavi na večji izvoz z razdolževanjem gospodarstva

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo sta dosedanji in novi minister Metod Dragonja in Jožef Petrovič dopoldne predala posle. Problematika je zelo obširna, sta poudarila oba in kot ključni izziv za naprej postavila razdolževanje gospodarstva in povečevanje izvoza.

»Problematika je obširna: začela sva ob 7. uri zjutraj, pa nisva še zaključila,« je bil slikovit Dragonja. Kot glavno sporočilo, ki ga predaja novemu ministru, je izpostavil to, »da bodo poslovne banke začele opravljati svojo narodnogospodarsko funkcijo in da bodo ustavile krčenje kreditov gospodarstvu«.

Pri tem mora po njegovem prepričanju sodelovati tudi Banka Slovenije in kreditno monetarna politika. »Ta mora podpreti dosežene aktivnosti v izvozu zato, da bomo lahko zagotovili ustrezno gospodarsko dinamiko tudi v prihodnje,« je dejal.

S tem se je strinjal tudi Petrovič: »Temeljni poudarek bom dal spodbujanju izvoza in konkurenčnosti. Izvoz je edina karta, na katero moramo igrati,« je podkrepil Dragonjevo razmišljanje ter ocenil, da »se večji izvoz lahko doseže z razdolževanjem gospodarstva«.

Setnikar Cankarjeva: Ministrstvo za izobraževanje že zdaj v dobri kondiciji

Dosedanji minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je svoji naslednici Stanki Setnikar Cankar zaželel dobro delo in izrazil veselje, da bo resor vodila kompetentna oseba. Setnikar Cankarjeva je po primopredaji poslov dejala, da je ministrstvo že zdaj v dobri kondiciji. Prepričana je, da bo z ekipo tudi ona dosegala dobre rezultate.

Pikalo je dejal, da se s Setnikar Cankarjevo bežno poznata že nekaj časa, v teh dneh pa sta se spoznala nekoliko bolj. Zato mu je, kot je poudaril, v veselje, da bo delo na tem resorju nadaljevala tako kompetentna oseba. »Želim ti vse lepo. Ni lahko, ampak verjamem, da boš zelo dobro peljala,« je dejal svoji naslednici.

Setnikar Cankarjeva ima, kot je ocenila, v tem pogledu srečo, saj je Pikalo njen nekdanji kolega z univerze in čeprav nista tako tesno sodelovala, sta vseskozi v dobrih odnosih. Zato je nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport prepričana, da se bosta s Pikalom srečevala tudi v prihodnje, ali osebno ali pa ob tematiki, ki se bo dotikala visokega šolstva.

Pličanič prepričan, da bo Klemenčič učinkovito vodil pravosodni resor

Današnja primopredaja poslov na pravosodnem ministrstvu je bila bolj formalnost, nekdanji in novi minister sta se namreč v minulih dneh večkrat slišala. V pogovorih sta po besedah nekdanjega ministra Senka Pličaniča ugotovila, da imata praktično iste poglede na to, kaj je treba še storiti. Goran Klemenčič bo zato učinkovito vodil resor, meni.

Ob temu je Pličanič Klemenčiču zaželel vse dobro. Klemenčič pa se je Pličaniču zahvalil za dobro delo, ki ga je opravil.

Novega ministra danes čakajo pogovori z novimi sodelavci »in ljudmi iz tretje veje oblasti«, z delom pa se bo začelo že naslednji teden, je napovedal. V roku pol leta do enega leta pa bodo po njegovih besedah že marsikateri rezultati dela. Svoje najožje ekipe Klemenčič danes še ni razkril.

Pličanič se po dveh letih in pol ministrovanja vrača na pravno fakulteto in inštitut za javno upravo.

Julijana Bizjak Mlakar: Slovenija kot blagovna znamka

Novoizvoljena ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je danes prevzela posle od svojega predhodnika Uroša Grilca. Ob primopredaji ji je zaželel uspešno delo in izrazil upanje, da bo pogumno zagrizla v razvojne usmeritve, da bo kultura imela močno vodstvo. Nova ministrica pa se mu je tudi v imenu vlade zahvalila za njegovo dosedanje delo.

»Verjamem, da je to težko delo, ampak mislim, da je tudi lepo, ker resnično nekaj prispeva k temu, kar si vsi želimo, se pravi k boljšemu življenju vseh,« je dodala ministrica.

Na novinarsko vprašanje, ali je že izbrala novega državnega sekretarja, je odgovorila, da te odločitve zaenkrat še ni, ker se zavedajo odgovornosti in poskušajo poiskati najboljše za to področje. »Če ga želimo razviti v smer, da bo kultura res postala blagovna znamka Slovenije, kot je bilo obljubljeno tudi na predstavitvi v parlamentu, potem pomeni, da moramo v kabinet in tudi na mesto državnega sekretarja dati prodorne ljudi,« je dejala Bizjak Mlakarjeva.

Kot je še poudarila, si želi kulture v »vsako politiko«. Zato je že v četrtek na vladi izrazila željo, da je njen resor vključen v odbor za gospodarstvo, ker je potrebno povezati turizem in kulturo.

Gašperšič za srečo v dar prejel rudarsko čelado

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je danes predal posle novemu ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, in sicer na področju infrastrukture, energetike in prometa. Zaželel mu je, da bi njegov mandat trajal štiri leta, za srečo pa mu je podaril simbolično darilo - rudarsko čelado.

Gašperšič se je Omerzelu zahvalil za korektno izpeljano primopredajo. »Zavedam se, da je resor, na katerega prihajam, zelo zahteven, prinaša polno izzivov in zagotavljam vam, da se bom z vsemi temi izzivi spopadel z vsemi močmi in si prizadeval, da bomo čim več stvari rešili in premaknili na bolje,« je v izjavi za medije dejal novi minister, ki je bil v zadnjih dneh v javnosti deležen številnih kritik.

Zagotovil je, da projektom drugega tira, gradnji avtocestnega odseka od Dražencev do mejnega prehoda Gruškovje in tretji razvojni osi ne nasprotuje. »Izrazil sem samo pomisleke o realnosti in izvedljivosti teh projektov,« je dejal. Prizadeval si bo za to, da bi preučili tudi alternativne rešitve, ki bi morda reševale prometno problematiko na omenjenih odsekih. »V kolikor se bo pokazalo, da so zadeve izvedljive, da sredstva so, potem ni seveda nobenega problema, da se to prioritetno izpelje,« je dodal.

Dotaknil se je tudi projekta gradnje plinovoda Južni tok. »To je projekt zasebnega značaja. Načeloma je pa dobrodošla vsaka investicija, ki bi prišla v Slovenijo. V tej luči to zadevo podpiram,« je dejal. Stanja na cestah ni komentiral, ker se mora s tem še podrobneje seznaniti.

Omerzel, ki se še ni odločil, kje bo nadaljeval poklicno pot, bo del poslov popoldne predal še novi ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen.

Bulčeva si bo prizadevala za maksimalno črpanje evropskih sredstev

Novoimenovana ministrica brez resorja Violeta Bulc, ki bo odgovorna za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo, je danes prevzela posle od dosedanje predstojnice službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Andreje Kert. Napovedala je, da si bo prizadevala za črpanje evropskih sredstev v največji možni meri.

Bulčeva si bo na položaju odgovorne za razvoj med drugim prizadevala za dvig konkurenčnosti in inovativnosti Slovenije ter ustvarjanje pogojev za dvig dodane vrednosti. Napovedala je tudi maksimalno črpanje evropskih sredstev in zagon strateških medresorskih projektov, zapisanih v koalicijski pogodbi, so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Kertova, ki je vodenje vladne službe prevzela ob njeni ustanovitvi pred šestimi meseci, je povedala, da so v tem času postorili marsikaj. Med drugim je izpostavila sprejem partnerskega sporazuma z EU, 152 milijonov evrov proračunskega presežka v odnosu do proračuna EU ter pospešitev izvajanja vseh treh operativnih programov.