Pritiski na vlado čedalje močnejši

Proračunska pogajanja: Upokojenci pri Bratuškovi. Sindikati za davčne blagajne. Ekologi za ukinitev škodljivih subvencij.

Objavljeno
16. september 2013 23.38
Tanja Starič, Zoran Potič, Mateja Celin, Anže Božič
Tanja Starič, Zoran Potič, Mateja Celin, Anže Božič
Ljubljana – Ves dan so si danes predsedniki koalicijskih strank in ministri podajali kljuke pisarne predsednice vlade Alenke Bratušek. Pogajanja o rebalansu prihodnjega proračuna se prevešajo v sklepno fazo. Bratuškovo je že zjutraj obiskala delegacija zveze upokojencev.

Upokojenci, ki so v teh dneh začeli »turnejo« tudi po poslanskih skupinah, od premierke niso dobili obljube, da se bo vlada odrekla posegu v rekreacijski dodatek. Znano je, da gre za 90 milijonov evrov. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak je povedala, da se Bratuškova sicer zaveda težkega položaja upokojencev, a konkretnih odgovorov na njihove zahteve ni dala.

Medtem so v Koroški pokrajinski zvezi društev upokojencev (KPZDU) v protestni izjavi, ki so jo naslovili na poslance, z izračuni zavrnili izjave ministra Uroša Čuferja, da sami še niso pripomogli k varčevalnim ukrepom. »Z vsemi omejevanji pokojnin smo k stabilizaciji javnih financ v desetih letih prispevali že milijardo evrov,« je dejal predsednik KPZDU Janez Gologranc. Poslanec Matjaž Zanoškar (PS) je sicer upokojencem zagotovil, da resnega namena, da bi vlada ukinila dodatek za rekreacijo, ni več, morda bodo le spremenili njegovo obliko.

Upokojenci protestirajo

Upokojenci so, kot je ponovila Mateja Kožuh Novak, »veliki zagovorniki kriznega davka«. Na tej točki sta v popolnem soglasju s prvakom Desusa Karlom Erjavcem, ki je bil danes molčeč, je pa že prejšnji teden napovedal, da bo Desus danes na izvršilnem odboru razpravljal o smiselnosti sodelovanja v koaliciji, če finančni minister ne bo zagotovil denarja za izplačilo pokojninskega dodatka.

Kljub političnim zaostritvam predsednik SD Igor Lukšič ne pričakuje, da bi zaradi letnega dodatka lahko padla vlada. »Ni nobenega razloga, da bi Desus zapustil koalicijo. Zdaj je vsem jasno, da je treba zagotoviti stabilnost v državi. Zgodbe v zvezi s proračunom so del procesa, ki poteka normalno. Zaostrovanja, ki ustvarjajo vtis, da bo sistem razpadel, so ob proračunskih razpravah vedno bila. A to se ne bo zgodilo, razpada ne bo,« je prepričan Lukšič. Za pripravo končne različice proračuna ima vlada sicer na voljo še deset dni, zato je – se strinjajo naši viri blizu vlade – manevrskega prostora za dogovor še dovolj.

Sindikati: Za davčne blagajne

Zveza svobodnih sindikatov, ki prav tako sodeluje z upokojensko fronto proti ukinitvi letnega dodatka, je danes spet zahtevala takojšnjo uvedbo davčnih blagajn po hrvaškem vzoru.

Sindikati sicer protestirajo zaradi »ignorance vlade«, ki še ni odgovorila na njihove predloge za izhod iz krize, ki so jih poslali pred dvema tednoma. Po besedah Branimirja Štruklja bi se morala vlada pošteno opredeliti tako do predlogov delodajalcev kot sindikatov, saj bo mogoče kaj narediti le, če bodo »pozicije čiste«. Sindikati namreč vladi očitajo, da ravna v nasprotju s tistim, kar je obljubljala v opoziciji.

»To ni nekaj, kar bi prinesli iz onostranstva. Ukrepi so bili že doslej na mizi, nekateri pa so jih pač strnili glede na svoje interese,« je predloge obeh strani, delodajalske in sindikalne, komentiral Igor Lukšič.

Oglasile pa so se tudi nevladne organizacije, povezane v spletni skupnosti Tretji člen, ki vlado pozivajo, da v rebalansu zagotovijo ukinitev škodljivih subvencij »v višini vsaj sto milijonov evrov«. Gre za subvencioniranje cen dizelskega goriva domačim in tujim avtoprevoznikom, subvencije za fitofarmacevtska sredstva, prenizke koncesnine za gospodarjenje z državnimi gozdovi, oprostitev plačila DDV za letalski promet, brezplačno dodeljevanje emisijskih kuponov in druge, ki so po podatkih, ki jih je objavila Umanotera, leta 2011 presegle 500 milijonov evrov.