Priznanje Palestine že februarja?

Zunanji minister Karl Erjavec nam je potrdil, da je Slovenija pripravljena na priznanje.

Objavljeno
21. januar 2018 12.34
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek

Ljubljana – Tako v Sloveniji kot v Evropski uniji so v zadnjih tednih – po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva preseli v Jeruzalem – znova oživele dejavnosti za priznanje palestinske državnosti.

Intenzivne razprave o priznanju palestinske državnosti trenutno potekajo na Portugalskem, Irskem, v Belgiji in Luksemburgu. Vse skupaj od blizu spremlja Francija, ki po naših podatkih ne želi biti prva izmed evropskih držav, ki bi po Švedski (2014) priznala Palestino kot neodvisno in samostojno državo, je pa po naših informacijah z rahlim zamikom s priznanjem pripravljena pokriti hrbet »predtekmovalkam« in okrepiti kredibilnost posamičnih priznanj že v nekaj mesecih. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je Palestino doslej priznalo že 136 držav, članic OZN, resda pa le redke iz EU.

Toda postopek priznanja Palestine trenutno ni nikjer tako daleč kot v Sloveniji, ki je bila pred dobrima dvema letoma že tik pred priznanjem, potem pa so se – tudi zaradi terorističnih napadov – spremenile geostrateške razmere in prostora za samostojne izlete v zunanji politiki ni bilo več dosti. Zdaj je drugače.

Večina zagotovljena

Na decembrski seji vlade je zunanji minister Karl Erjavec ministrom in predsedniku vlade predstavil pobudo o priznanju in ob načelni podpori dobil nalogo, da pred naslednjim zasedanjem Odbora za zunanjo politiko (OZP) opravi dodatne pogovore na evropski ravni in tudi z izraelskimi in s palestinskimi sogovorniki.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Del teh bo Erjavec opravil že danes na zasedanju zunanjih ministrov v Bruslju, kjer se bo srečal tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Po naslednjem zasedanju OZP bo vlada po naših podatkih pobudo o priznanju Palestine spravila v parlament, kjer težav z glasovi podpore ne bo: ob glasovih koalicijskih poslancev bodo po naših informacijah državnost Palestine podprli še poslanci Levice, vsaj eden od nepovezanih poslancev in morda tudi kateri izmed poslancev Nove Slovenije, ki naj bi sledili politiki Svetega sedeža. Ta je naklonjena priznanju palestinske državnosti.