Postopki za oblikovanje vlade ne bodo krajši

Predlog za ustavno spremembo ni bil sprejet. Določal pa je, da bi vlado namesto po dvofaznem postopku oblikovali po enofaznem.

Objavljeno
20. september 2012 15.44
Posodobljeno
20. september 2012 15.44
Ni. Č., Delo.si, M. V., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, M. V., notranja politika

Ljubljana - Predsednik DZ Gregor Virant je dejal, da PS in SD nasprotujeta predlogu za enofazni postopek imenovanja vlade, s čemer je poskus ustavne spremembe »zminiran«, poroča STA. Virant je, kot je dejal razočaran: »Prepričan sem bil, da nam bo vsaj pri tej ustavni spremembi uspelo preseči mejo med koalicijo in opozicijo ter doseči dvotretjinsko soglasje v DZ.«

Predlog ustavnih sprememb je januarja vložila SDS, z njim pa naj bi poenostavili in pospešili postopke imenovanje vlade.

V veljavi tako ostaja dvofazni postopek - najprej glasovanje državnega zbora o mandatarju za sestavo vlade in kasneje še o listi ministrov - naj bi po predlogu SDS združili v enega, in sicer tako, da bi državni zbor pri glasovanju o novem mandatarju hkrati glasoval tudi o ministrski ekipi. Pri tem pa premier ne bi potreboval odobritve državnega zbora, če bi hotel zamenjati tretjino ministrov.

Večina strank je februarja načeloma odobravala prizadevanja za hitrejše oblikovanje vlade, s čimer naj bi se izognili možnemu večmesečnemu brezvladju, vendar jih je imelo kar nekaj tudi pomisleke. V DLGV, Desusu, PS in SD se jim namreč postavljala vprašanje o zmanjšani vlogi državnega zbora pri zamenjavi posameznih ministrov, saj menijo, da to ni skladno s proporcionalnim volilnim sistemom.

Zato je po njihovem mnenju bilo nujno razmisliti o predlogu, da lahko predsednik vlade tretjino ministrov zamenja brez potrditve poslancev.