Proračun avgusta prvič letos s presežkom

Proračunski prihodki so bili za dobrih 15 milijonov evrov višji od izdatkov.

Objavljeno
19. september 2013 09.34
jer/banka slovenije
K.V., delo.si; STA
K.V., delo.si; STA
Ljubljana - Državni proračun je v avgustu prvič letos zabeležil presežek, navaja Slovenska tiskovna agencija. Proračunski prihodki so bili za dobrih 15 milijonov evrov višji od izdatkov, primanjkljaj v osmih mesecih skupaj pa znaša še vedno visokih 1,3 milijarde evrov.

Avgusta so bili proračunski prihodki za šest odstotkov nižji kot julija in so znašali 643 milijonov evrov. Odhodki pa so se zmanjšali celo za 15 odstotkov na 627 milijonov evrov, kažejo prvi izračuni o avgustovski realizaciji državnega proračuna, objavljeni na spletnih straneh finančnega ministrstva.

Davčni prihodki so se avgusta povečali za šest odstotkov na 532 milijonov evrov, pri čemer so se davki na blago in storitve, kamor sodi tudi DDV, zmanjšali skoraj za 23 odstotkov na 404 milijone evrov. V teh podatkih sta prvič upoštevani novi stopnji DDV, ki sta se s 1. julijem zvišali.

Avgusta so se zmanjšali vsi odhodki iz proračuna, še posebej pa plačila obresti.

V prvih osmih mesecih skupaj so proračunski prihodki znašali 4,86 milijarde evrov, odhodki pa so dosegli 6,16 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je tako dosegel omenjenih 1,3 milijarde evrov in se torej lahko v prihodnjih štirih mesecih poveča le še za dobrih 200 milijonov evrov.

Ob vztrajni rasti primanjkljaja že vse od prvih letošnjih mesecev je namreč DZ julija sprejel rebalans, s katerim se je predvideni primanjkljaj za celo leto 2013 zvišal z ene na 1,5 milijarde evrov.

Slovenija ostaja neto prejemnica sredstev iz evropskega proračuna. Plačila v skupno blagajno v Bruslju so v prvih osmih mesecih znašala 328 milijonov evrov, od tam prejeta sredstva pa so dosegla 664 milijonov evrov.

Vlada medtem pripravlja predlog proračuna za prihodnji dve leti. Leta 2014 si želi zmanjšati proračunski primanjkljaj na tri odstotke BDP in leto pozneje na 2,5 odstotka BDP.