Proračun danes na vladi, jutri predvidoma v DZ

Vlada bo morala o njem in ukrepih poročati evropski komisij.

Objavljeno
29. september 2013 18.34
Miha Jenko, gospodarstvo, Anže Božič, notranja politika
Miha Jenko, gospodarstvo, Anže Božič, notranja politika

9:00

Pred sejo vlado se je pred novinarji ustavil samo prvak Desusa Karel Erjavec.

Poudaril je, da je zadovoljen s tem, da so v proračunu ohranili nedotaknjen upokojenski regres, medtem ko v dejstvu, da predlog proračuna ni usklajen s socialnimi partnerji, ne vidi večje težave.

Na novinarsko vprašanje se je dotaknil tudi interventnega zakona o zdravstvu, ki bo po naših informacijah danes na mizi koalicijskih partnerjev. Podprl je predlog zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki predlaga zvišanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike.

Del koalicijskih partnerjev iz vrst DL in PS temu nasprotuje.

Ob tem je posvaril: »Če kdo razmišlja o menjavi našega ministra za zdravje, bi to pomenilo hudo politično krizo, verjetno bi se tudi jaz umaknil iz vlade.«

Erjavec je komentiral tudi nedavne izjave prvaka SDS Janeza Janše o vladnih ukrepih. Kot je dejal, je »v interesu Janeza Janše, da pride trojka čim prej, da so predčasne volitve«. »Njegove izjave so pač poceni politične izjave, ki nimajo nobene teže,« je dejal predsednik DeSUS. Nekdanji premier je imel po Erjavčevi oceni svojo priložnost, ko je vodil vlado, in bi lahko storil vse, o čemer zdaj govori, a so »stvari nerealne«.

Gre za »klasične opozicijske zgodbe«, meni. Bolje bi bilo, tako Erjavec, da bi Janša prišel s programom gospodarske rasti, ki bi pokazal, kaj lahko reši Slovenijo. Prav tako bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi se koalicija in opozicija v teh zadevah poenotili, saj gre za skupen interes države.

***

Vlada bo danes obravnavala predlog sprememb proračuna 2014 in ga nato poslala v nadaljnjo obravnavo v državni zbor. Premierka Alenka Bratušek je sicer že prejšnji teden napovedala, da bo na njegovo sprejetje v DZ vezala zaupnico.

Proračun, ki predvideva za 8,63 milijarde evrov prihodkov in za milijardo evrov več – tolikšen je torej primanjkljaj – odhodkov, je koalicijsko usklajen, zato danes ni pričakovati posebnih zapletov. Edini neznanki sta še nesprejeti davek na nepremičnine, s katerim si vlada v 2014 in 2015 obeta za dobrih 216 milijonov (0,6 odstotka BDP) dodatnih proračunskih prihodkov in to, kako bo vlada zagotovila dodatnih 170 milijonov evrov za odpravo tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Minister za finance Uroš Čufer je v petek izrazil pričakovanje, da bo proračun danes na vladi sprejet; kot je izjavil, »se bo potrudil«, da v 2014 ne bo potreben rebalans.

Sprejetje proračuna in ukrepov za javnofinančno konsolidacijo skrbno spremlja tudi evropska komisija: njeni predstavniki bodo ta teden, skupaj s kolegi iz IMF, obiskali Slovenijo, kjer jih zanima tudi usklajevanje insolvenčne zakonodaje in predloga zakona o sistemski razdolžitvi. V skladu z majskimi priporočili EK bo vlada morala Bruslju ta teden poročati o sprejetih ukrepih za znižanje presežnega proračunskega primanjkljaja.