Proračun in dvig DDV delita koalicijo

Predlogu je po naših informacijah najbolj naklonjena SDS. V Desusu, NSi in SLS se do dviga DDV še niso opredelili.

Objavljeno
03. oktober 2012 10.41
Tina Kristan, Ozadja, An. B., notranja politika
Tina Kristan, Ozadja, An. B., notranja politika
Ljubljana – Vlada bo na četrtkovi seji v sklopu predloga proračuna za naslednji dve leti razpravljala tudi o dvigu DDV za tisk. In čeprav bo ta po naših neuradnih informacijah najverjetneje sprejet, pa se mu podpora ne obeta nujno tudi v državnem zboru. Poslanci, tudi koalicijski, o tem vprašanju niso enotni.

Zato se bo že danes tudi zaradi predloga za dvig DDV za tisk z 8,5 na 20 odstotkov sestala koalicija. Temu predlogu je med strankami po naših informacijah najbolj naklonjena SDS. »Ta parcialni ukrep ne bo uničil nobene panoge, kot Slovenije tudi ne bo rešil iz krize. Želim si čim bolj objektiven in strokovni dnevni tisk. Ni razloga, da bi bili takšni mediji v skrbeh zaradi obdavčitve«, pravi njihov poslanec Andrej Šircelj.

Minister, pristojen za medije, Žiga Turk, povišanju DDV, ki bi povzročilo opustošenje v slovenski medijski krajini, po neuradnih informacijah nasprotuje. O tej temi je v zadnjih dneh razpravljal s predstavniki tiska in nekaterih organizacij, včeraj denimo medijske zbornice. Po besedah njenega predsednika Jurija Giacomellija je minister argumente z »zelo konstruktivnim razumevanjem sprejel na znanje«.

Tudi države, ki imajo najbolj progresivno medijsko politiko, kakor so skandinavske, pa tudi tiste, ki so v zadnjem obdobju uvedle enotno davčno stopnjo ali pa so davčne sisteme približale temu (denimo baltske države in Avstrija), poznajo znižane ali celo posebej znižane davčne stopnje za časopise, opozarja Giacomelli. Za slovenske medije je »zelo pomembno ohraniti ta prevladujoč vir prihodkov, zato da bi lahko nadaljevali razvoj digitalnih vsebin in tako prišli tudi do novih virov prihodkov«. Zato se v zbornici že dalj časa zavzemajo za poenotenje obdavčitve digitalnih in tiskanih vsebin (po nižji stopnji).

Danes se bodo predstavniki medijske zbornice sestali tudi z ministrom za finance Janezom Šušteršičem, pobudnikom omenjenega davčnega ukrepa, pismo s prošnjo za sestanek pa so poslali tudi ministru za gospodarstvo Radovanu Žerjavu in vsem predsednikom parlamentarnih strank. Pričakujejo, da bodo »dosegli takšno rešitev, ki ne bo selektivno kaznovala medijske dejavnosti in se tako izognili rešitvam, ki v bistvu v ničemer pomembno ne prispevajo k polnjenju proračuna«.

V Desusu, NSi in SLS se do dviga DDV še niso opredelili ali pa ga nočejo komentirati, medtem ko so v Državljanski listi, kateri sicer pripada finančni minister, »odprti za nasprotne argumente. In če nas bodo prepričali, bomo koaliciji predlagali drugačne odločitve«.