Proračun povozil socialno partnerstvo

Štrukelj opozarja, da je plačo javnih uslužbencev v Sloveniji možno znižati le preko pogajanj.

Objavljeno
04. oktober 2012 21.33
Pi. K., Delo., STA
Pi. K., Delo., STA
»Vlada je očitno vendarle spoznala, da z brutalnimi posegi v javni sektor ne more doseči nič dobrega«, je o petodstotnem znižanju mase za plače za STA dejal sindikalist Branimir Štrukelj. Poudaril pa je, da je vlada s sprejemom proračuna sindikatom postavila ultimat. Tudi sindikalist Drago Ščernjavič je opozoril na »povoženo socialno partnerstvo«.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog proračuna za leto 2013, ki med drugim predvideva petodstotno znižanje mase za plače v javnem sektorju. Štrukelj je opozoril, da ni povsem znano, na kakšen način bo to izvedeno.

Vladni ultimat

Ob tem opozarja, da se da plačo javnih uslužbencev v Sloveniji znižati le preko pogajanj, na pogajanjih je po njegovih besedah nemogoče pričakovati, da bi ena stran dobila vse, druga pa nič. »To potem niso pogajanja. To je ultimat,« je pojasnil Štrukelj in opozoril, da je bil ta s proračunsko odločitvijo o znižanju mase plač že postavljen. Kot je dodal, bi bil to lahko v prihodnjih dneh ključen problem pri izogibanju potencialnemu konfliktu.

Na odpuščanja pa sindikati ne bodo pristali, ker ta po njihovem mnenju niso potrebna. Vlada je po besedah Štruklja namreč naredila »niz izjemno velikih napak«, med katerimi omenja znižanje davka na dobiček.

Če vlada želi iskati druge poti za znižanje mase za plače, potem bo po njegovih besedah morala »pojasniti, o čem govori« in kaj od socialnih partnerjev pričakuje.

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pa je za STA povedal, da s podrobnostmi predlaganih proračunov še ni seznanjen, zato bo predvidene ukrepe komentiral kasneje. Da je bilo z znižanjem mase za plače »povoženo socialno partnerstvo«, pa ni treba posebej poudarjati, je dejal.

Konec socialnega partnerstva

Ob tem je spomnil, da vlada še ni predstavila učinkov zakona za uravnoteženje javnih financ, pri oblikovanju katerega so sodelovali sindikati. Prav tako bi vlada morala po njegovih besedah narediti več za prihodkovno stran proračuna, ker »so v Sloveniji še velike rezerve«. Kot je povedal Ščernjavič, so vladi poslali svoje predloge glede tega, a da ta odgovore še pripravlja.

Sindikalista sta za STA pokomentirala tudi reformo plačnega sistema, ki jo pripravljajo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo in ki med predvideva večjo variabilnost plač v javnem sektorju. Štruklju se predlagane rešitve zdijo »tako iracionalne, tako nedomišljene, da gre verjetno bolj za sejanje nekih iluzij, kot pa za kakšen resen poskus spremenjenega plačnega sistema«.

Ščernjavič pa teh sprememb še ni želel konkretno komentirati. V splošnem pa je opozoril, da so plače večine zaposlenih že tako ali tako nizke. Zato bi bila za morebiten variabilni del plač potrebna dodatna sredstva, je še povedal.