Proračun usklajen: Brez posega v regres, brez kriznega davka

20 milijonov evrov bodo prihranili z ukinitvijo seniorskih olajšav pri dohodnini.

Objavljeno
18. september 2013 17.02
acr*UPOKOJENCI
Pi. K., Delo.si, T. S., An. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, T. S., An. B., notranja politika

Ljubljana - Vlada je danes dosegla politično soglasje o prihodnjem proračunu. Odločila se je, da bo ukinila seniorske olajšave pri dohodnini, ne bo pa ukinila politično najbolj spornega letnega dodatka k pokojninam.  Prav tako ne bo uvedla kriznega davka niti ne bo posegala v pokojnine in v socialne transferje.

Z ukinitvijo seniorskih olajšav bo predvidoma prihranila 20 milijonov evrov. Gre za osebno olajšavo, ki pripada osebam po dopolnjenem 65. letu starosti. Letos znaša 1421,35 evra na letni in 118,45 evra na mesečni ravni. Olajšava je bila uvedena leta 2010.

Podrobne številke prihodnejga proračuna bodo znane v prihodnjih dneh. Kot je znano, vlada predvideva, da bo blagajno »napolnila« z davki: nepremičninskim, davkom pobranim na račun sive ekonomije ter z že zvišanim davkom na dodano vrednost.

Karel Erjavec je po koncu popoldanskega posveta dejal: »Mislim, da smo usklajeni do te mere, da smo se izognili politični krizi.« Ukinitev bo prizadela vse starejše od 65 leti s prihodki nad 1400 evrov, torej tiste, ki zaradi krize niso ogroženi, je še pojasnil Erjavec. 

Minister za finance Uroš Čufer je dejal, da vlada predloga proračuna za leto 2014 na četrtkovi seji še ne bo obravnavala.

***

17:00

Ob današnjem nadaljevanju vladnega posveta o proračunu 2014 se zdi, da je poseg v pokojnine vse manj verjeten.

Večina prvakov strank se po pogovorih s predsednico Zdus Matejo Kožuh Novak  namreč strinja, da upokojencem z najnižjimi pokojninami ni pravično vzeti letnega dodatka. Tako meni predsednica NSi Ljudmila Novak, pa tudi prvaka koalicijskih SD in DL, Igor Lukšič ter Gregor Virant.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob robu posveta dejal, da so »bolj ali manj« usklajeni. Kot je poudaril, je vsem težko, a morajo krčiti, kjer se da. Rezerve zdaj iščejo po resorjih, kot pravi, pa danes še ni bilo govora o kriznem davku, govora ni niti o odvzemu regresov upokojencem.

Pogovarjajo se predvsem o posameznih resorjih. »V veliki meri je dogovorjeno, zdaj so manjše stvari, ki se usklajujejo,« je še dejal.

15:30

Predsednik DL Gregor Virant je danes ob prihodu na vlado dejal, da »se strinja s tem, da varčevanje pri tistih z najnižjimi pokojninami ne bi bilo pravično.« 

Virant sicer ne pričakuje, da bi bil proračun danes» zaprt«, je pa prepričan, da bo narejen pravočasno ter primanjkljaj ne bo večji od treh odstotkov BDP. Na vprašanje, koliko je velika proračunska luknja, neposredno ni želel odgovoriti, je pa dejal, da »manjša kot ob začetku ponedeljkovih pogajanj.«

Po naših informacijah so 300 milijonov evrov velik primanjkljaj zmanjšali na 50 milijonov. 

Anja Kopač Mrak (SD) je pred začetkom posveta izrazila prepričanja, da bodo našli dovolj sredstev, da zaščitijo socialne pravice ljudi.

15:00

Pred današnjim posvetom se je pojavila tudi ideja, da bi vlada znižala minimalno plačo. Temu ostro nasprotujejo v koalicijski SD. Kot poročamo danes, je verjetnejši poseg v minimalno plačo po kriteriju kondicije gospodarskih panog ali pa pogajanja za zamrznitev usklajevanja z inflacijo, torej zamrznitev.

Kljub temu, da sta SD in DeSUS večkrat jasno sporočila, da posegom v pokojnino nasprotujeta in bi bil zanje bolj pravičen ukrep krizni davek, odvzem regresa za upokojence še ni izključen.

Vlada namreč preigrava še tri možnosti: znižanje najvišjih pokojnin za odstotek ali dva, progresivno zmanjšanje mase za regres upokojencev in celo neizplačilo letnega dodatka.