Protesti: na ulice gredo sindikati, študenti in upokojenci  

Sindikalna fronta zoper proračun, fiskalno konsolidacijo in reforme se širi.

Objavljeno
25. oktober 2012 23.53
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Protestom, ki jih za 17. november na Kongresnem trgu v prestolnici načrtujejo sindikati javnega sektorja, se bodo pridružili še študenti in verjetno tudi upokojenske organizacije.

Ključni motor organizacije protestov ostaja Konfederacija sindikatov javnega sektorja. Ta je zaradi novih rezov v plačno maso, ki jih prinaša proračun za prihodnje leto, morebitnega odpuščanja javnih uslužbencev pa tudi zaradi problematičnega odnos oblasti do javnega visokega šolstva, kot opozarjajo, že pred časom napovedala demonstracije. Kdo vse bo sodeloval, še ni znano. »Danes imamo ključne sestanke, zato sestava še ni jasna,« nam je pojasnil predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Potrdil je, da se o protestih pogovarjajo z vsemi sindikalnimi centralami – vseh je sedem –, pa tudi s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) in Zvezo društev upokojencev. »Zaradi nestrinjanja z načinom razreševanja krize v državi,« se je konfederaciji pridružila še največja sindikalna centrala v državi ZSSS, ki jo najbolj moti, da je vlada v parlamentrano proceduro poslala neusklajene reforme.

Danes so se na sindikalni sceni vrstili sestanki, fronta zoper ukrepe vlade pa se bo verjetno razširila še na druge sindikalne centrale in civilno družbo. V KSS Pergam in KS 90 se bodo o tem dokončno odločili po praznikih. Že v ponedeljek Maribor »k mirnim protestom« poziva civilna iniciativa »Skupina 29. november«. Zahtevali bodo odstop vlade in »dokazali, da vsak posameznik šteje«. Eden od organizatorjev, ki noče biti imenovan, nam je potrdil, da akcijo koordinirajo tudi s sindikati. Iz študentske organizacije so nam sporočili, da »ŠOS podpira protestni shod, ki so ga najavili sindikati in se ga bomo študenti tudi udeležili.« Razlog: »škodljivi« in »enostranski« ukrepi vlade, »ki močno poslabšujejo socialni položaj mladih«. Pri protestu jih bo podprlo tudi Gibanje za dostojno delo, ki je v preteklem mandatu ustavilo reformo trga dela; zakon o malem delu.

Ob bok študentom se bodo verjetno postavili tudi njihovi dedki in babice. Največja upokojenska organizacija v državi, Zveza društev upokojencev, se bo odločila v prihodnjih dneh, predsednica Mateja Kožuh Novak pa je skoraj prepričana, da se bodo protestom pridružili. Vlada napovedi protestov ne komentira. V pojasnilo na naša vprašanja so odgovorili z nedavno izjavo Janeza Janše, kjer pravi, da so »po slovenski ustavi mirni protesti sindikatov del svobodnega izražanja mnenj«. In še naprej: to je »najbrž tudi del pogajalske taktike, saj pogajanja še potekajo«.