Proti dvigu DDV celo v vladnih strankah

Sindikati pripravljeni na pogovore o petodstotnem znižanju denarja za plače v javnem sektorju.

Objavljeno
04. oktober 2012 21.51
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Predlagani proračun predvideva precej manjše reze v plačno maso, kot je bilo najprej predvideno v vladnih gradivih. Petodstotno znižanje denarja za plače v javnem sektorju, po ocenah nekaterih sindikatov, ki so se zaradi napovedi vlade že pripravljali na stavko, ni tako drastično, da se o tem ne bi bili pripravljeni pogajati.

Kaže, da bo različna mnenja v koaliciji povzročil višji davek na dodano vrednost. Vlada, ki zdaj tudi uradno predlaga višji DDV na določene storitve, med drugim tudi za prodajo tiskovin, pri tem nima enotne podpore koalicije. Ministri posameznih strank – razen finančnega ministra Državljanske liste Janeza Šušteršiča – sprejetega proračuna niso komentirali.

Le predsednik Desusa Karl Erjavec je pred sejo vlade dejal, da Desus višji stopnji davka delno pri določenih storitvah in blagu nasprotuje. »Posebno v tistih segmentih, ki so bistveni za vsakdanje življenje, za preživetje. Pri luksuzu in nepotrebnih stvareh pa ne vidim problema. Kar se tiče časopisov, dviga DDV ne podpiram,« je jasen Erjavec. Zvečer je ob robu srečanja finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića povedal še, da takšnega ukrepa ne podpirajo niti poslanci stranke.

Dviga DDV za tisk in storitve javne higiene trenutno ne podpirajo niti v koalicijski SLS, zato so že napovedali spremembe včeraj predlaganega proračuna v državnem zboru. »Morebitne spremembe bomo usklajevali z amandmaji,« napoveduje poslanec stranke Roman Žveglič iz SLS. Veliko pomislekov proti višjim davkom imajo sicer v večini koalicijskih strank, tudi v stranki DL ministra Šušteršiča.

Opozicija: vlada tvega padec reform

Vladi, ki je po neuradnih informacijah načrtovala precej večje posege v plačno maso, ki bi jih izvedla tudi z odpuščanjem, je danes uspelo nekoliko pomiriti sindikate javnega sektorja. Ti so se že organizirali, vladi pa so v torek napovedali proteste, stavke, morebiti pa celo referendume. Predsednik KSS Pergam Janez Posedi pravi, da so se o takšnem posegu v plačno maso pripravljeni pogovarjati. »Če še nekoliko znižajo odstotek in predvsem povejo, kje in kako bi to znižanje radi dosegli, se mi to ne zdi takšen problem.« Posedi pravi, da je, če bodo odpuščanja, to mogoče v tem obsegu storiti na »mehek način«, z nenadomeščanjem upokojenih javnih uslužbencev.

V največji opozicijski stranki Pozitivni Sloveniji vlado pozivajo, naj v državni zbor ne pošilja predloga proračuna, ki glede plač in drugih posegov v pravice, ni usklajen s sindikati. Poslanka Barbara Žgajner Tavš meni, da vlada s tem namreč tvega doslej največjo kadrovsko čistko v državi, s tem pa zaradi konflikta s socialnimi partnerji tudi padec reform. V PS so sicer prepričani, da se bo odpuščanju javnih uslužbencev težko izogniti. A zagovarjajo »mehkejši pristop«, ki bi temeljil na naravnem odlivu za skupaj do dva odstotka na letni ravni.