Prva poročila o ceni parlamentarnih kampanj

Revizorji so dobili prva tri poročila po volitvah poslancev, o evropskih poročala tudi SD.

Objavljeno
30. september 2014 11.48
uho*Predvolilno soocenje
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Poročila, koliko jih je stal nastop na julijskih parlamentarnih volitvah, so računskemu sodišču že poslali László Göncz, Roberto Battelli in stranka Humana Slovenija.

Po zakonu imajo stranke in kandidati po volitvah štiri mesece časa, da zaprejo račune, po tem morajo v dveh tednih spisati poročila računskemu sodišču.

Batteli in Göncz brez kampanje

Oba manjšinska poslanca sta bila na predčasnih volitvah brez protikandidata. Več je za kampanjo, ki pravzaprav ni bila nujna, porabil Göncz: slabih tristo evrov.

Battelli je porabil le 43 evrov, s čimer je banki plačal odprtje in zaprtje posebnega računa.

Med strankami je doslej poročala le Humana Slovenija, ki je podobno kot Battelli prijavila, da so za prepričevanje volivcev porabili 42 evrov. Batteli je bil izvoljen, Humana Slovenija pa je s svojo kampanjo prepričala vsega 85 volivcev, končali so prepričljivo na zadnjem mestu.

SD brez centa prispevkov volivcev

Z izjemo SDS, ki je bila na evropskih voltivah najuspešnejša, in Verjamem Igorja Šoltesa, ki si je presenetljivo zagotovil sedež, so revizorji doslej prejeli poročila vseh večjih igralcev po majskih evropskih volitvah.

Zadnja je poročilo poslala SD, ki je prijavila, da so za kampanjo porabili 63.234 evrov. Listo SD je volilo 32.484 volivcev ali 8,08 odstotka glasujočih, ki so sedež v evropskem parlamentu zagotovili že dosedanji evroposlanki Tanji Fajon. Fajnonova je z 11.691 prednostnimi glasovi prehitela tedanjega šefa stranke in nosilca liste Igorja Lukšiča, ki je zbral 6882 prednostnih glasov. Celotno kampanjo so plačali tako, da so si denar nakazali z rednega računa, trdijo v poročilu računskemu sodišču.

Na posebnem računu za kampanjo SD torej niso zbrali niti centa prostovoljnih prispevkov državljanov.

Desus z manj denarja dosegel več

Kampanja SD je bila finančno neučinkovita v primerjavi s kampanjo Desusa, za katerega je kot nosilec kandidiral Ivo Vajgl, ki je bil v prejšnjem mandatu evropski poslanec Zaresa.

Desus je revizorjem prijavil 26.893 evrov težko kampanjo, z manj denarja pa so dosegli za odtenek boljši rezultat kot SD, Desus je volilo 32.662 volivcev ali 8,12 odstotka glasujočih. Povrhu je Vajgl sam prispeval 15.000 evrov.

Rekordno vsoto za evropske volitve je doslej prijavila NSi, ki jo je skupna kampanja s SLS stala 129.856 evrov. Za kampanjo je Marija Bernik Bevčar prispevala 10.745 evrov, kandidatka Vida Čadonič Špelič 2750 evrov, ljudska stranka 65.186 evrov in NSi 51.172 evrov.

Najbolj neučinkovita kampanja PS

Skupno listo NSi in SLS je volilo 66.760 volivcev ali 16,60 odstotka glasujočih, za evroposlanca sta bila izvoljena Lojze Peterle, ki je zbral 32.720 prednostnih glasov, in nekoliko presenetljivo z zadnjega mesta liste predsednik SLS Franc Bogovič s 7809 prednostnimi glasovi.

Po ceni kampanje je omembe vredna še Pozitivna Slovenija, ki je porabila 123.997 evrov, kar pa ni zadoščalo za izvolitev nosilca liste Jožeta Mencingerja v evropski parlament. Listo PS, stranka je tik pred majskimi evropskimi volitvami po soočenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića in tedanje premierke Alenke Bratušek na kongresu začela razpadati, je volilo 26.649 volivcev ali 6,63 odstotka glasujočih.

Podobno kot SD so tudi iz PS računskemu sodišču sporočili, da so vse stroške poravnali z nakazilom iz rednega računa, na volilnega nihče drug ni prispeval nič.