Prvi korak zdravstvene reforme opotekajoč

Prvi reformni zakon bo podaljšal čakalne dobe in je neustaven, menijo zdravniki.

Objavljeno
19. maj 2017 21.05
jer porodnišnica
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Dolgo napovedovana zdravstvena reforma končno trka na vrata državnega zbora. Prihodnji teden bodo poslanci obravnavali prvi reformni zakon od petih, ki jih pripravlja ministrica Milojka Kolar Celarc – novelo zakona o zdravstveni dejavnosti.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti je neusklajena z nosilci zdravstvene dejavnosti – zdravniki. Zdravniške organizacije menijo, da je zakon v nasprotju z evropskim pravnim redom in s slovensko ustavo. Apelirajo na poslance, da zakona ne sprejmejo, saj bo poslabšal zdravstveni sistem.

Bo zakon podaljšal čakanje?

»Ukrepi so kontraproduktivni in peljejo v smer podaljšanja čakalnih dob. Zdravniki smo nosilci zdravstvene dejavnosti, a nas ministrica ne sliši,« je povedal prof. dr. Radko Komadina, predsednik zdravniškega društva. Igor Muževič iz sindikata Praktik.um opozarja na tuje raziskave, ki ugotavljajo, da prekinjanje kontinuiranega odnosa med zdravniki in bolniki, kar bi lahko povzročil nov zakon, povzroča nepotrebno povečanje števila umrlih in hospitaliziranih bolnikov.

Nad tem, da zdravniki ne sodelujejo pri pripravi zdravstvene reforme, je razočarana tudi predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik. »Bojim se, da se bodo ob neupoštevanju pripomb zdravnikov in strokovnjakov z različnih področij razmere v zdravstvu še poslabšale,« meni. Zdravniki opozarjajo še, da bo zakon povzročil erozijo javnega zdravstva in še več samoplačništva. Torej nasprotno od tega, za kar si prizadeva koalicija. Slišati je, da ga bo v postopku spremenila sama koalicija.

Pacientove pravice na papirju

Vlada je v četrtek poslala v parlament tudi drugi reformni zakon, to je novelo zakona o pacientovih pravicah. Zdravniki opozarjajo, da ukrepi tega zakona ne morejo izboljšati dostopnosti do zdravstvenih storitev, saj je ta odvisna od števila zdravnikov in razpoložljivega denarja. Stopnje nujnosti v zakonu ostajajo enake kot do zdaj: nujna napotnica v 24 urah, hitra v treh mesecih in redna v šestih mesecih, popolna novost pa je zelo hitra napotnica, ki bo omogočila pacientu, da bo prišel na vrsto v dveh tednih. Novela zakona pacientom obljublja, da bodo pred vrati ordinacij čakali največ 30 minut, izjeme bodo le nenaročeni in nujni bolniki. Prinaša tudi obveznosti za paciente.

Nova dajatev izračunana na novo

Kot nepremostljivo velik zalogaj se kaže ključni zakon zdravstvene reforme, zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. To je zakon, ki vsebuje pomembno napoved vladajoče koalicije: ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Ministrica je dala predlog zakona v javno obravnavo februarja letos in prejela nanj 350 pripomb. Včeraj se je oglasila zavarovalnica Adriatic Slovenica, za katero je prof. dr. Rajko Pirnat v mnenju ocenil, da je zakon neustaven.

Ministrica je včeraj povedala, da je zakon že spremenjen. Gradiva za novo različico, v kateri so tudi novi izračuni za novo dajatev, pa je že sredi tedna poslala poslanskim skupinam, je dejala. STA je poročal, da poslanske skupine gradiva niso prejele. Kakorkoli, izvedeli smo, da nova različica predvideva namesto plačila nove dajatve po razredih individualno izračunane zneske na podlagi odmere dohodnine. A se mora o tem predlogu in izračunih najprej uskladiti koalicija, šele za tem bo obveščena javnost, je napovedala ministrica.

Jeseni še dva zakona

Med zakoni, ki jih še pripravljajo na ministrstvu, je zakon o upravljanju in vodenju javnih zdravstvenih zavodov, ki namerava upravljanje javnih zavodov urediti po podobi gospodarskih družb, delovali bodo neprofitno. Tako bi izenačili pogoje delovanja javnih zavodov in zasebnih izvajalcev, ki prejemajo javni denar, a ga lahko obračajo drugače kot javni zavodi. Zakon bo pripravljen do jeseni, je napovedala ministrica. V pripravi je še zakon o zdravniški službi.