PS gre na kongres 19. oktobra

Za predsednika PS lahko kandidira vsak član stranke. Bratuškova kandidature še ni napovedala. Mišič ostaja v stranki.

Objavljeno
04. september 2013 14.26
POZITIVNA SLOVENIJA KONGRES
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, S. G., notranja politika
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, S. G., notranja politika

Ljubljana - Izvršni odbor PS je začel s pripravami na kongres stranke. Soglasno so določili, da bo kongres potekal 19. oktobra v Ljubljani. Takrat bodo volili novo vodstvo stranke. 

Premierka in vodja PS Alenka Bratušek, ki od začetka leta začasno vodi stranko, danes medijem še ni razkrila, ali bo kandidirala za predsednico PS.

Evidentiranje kandidatov se bo zaključilo 24. septembra. Kandidira lahko vsak član stranke.

Bratuškova ni komentirala postopkov glasovanja na kongresu, ker se ji je mudilo navijat v Koper. Dejala je le, da se kandidacijski roki začnejo jutri.

Izvršni odbor je še sporočil, da Gašpar Gašpar Mišič ostaja v stranki PS. Seznanili so se tudi z odstopom Mišiča z mesta poslanca in smo soglasno vsi prisotni člani izvršnega odbora podprli sklepe, ki jih je sprejela poslanska skupina.

Velik del današnje razprave je izvršni odbor posvetil tudi aktualno političnim dogajanjem in delu vlade. Bratuškova je napovedala, da bodo paket ukrepov za izhod iz krize pripravili do konca septembra. »Vsak dan sedimo z ministri in verjamem, da bomo na koncu lahko ljudem rekli, da nas je to pripeljalo iz krize.« Začeli bomo s paketom boja proti sivi ekonomiji.

***

Stranka se je na zadnjem kongresu zavezala, da bo naslednji volilni kongres sklican do konca letošnjega leta. Prvi predsednik stranke Zoran Janković je namreč takrat po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil Alenko Bratušek, aktualno predsednico vlade. Janković se je nato marca, z izvolitvijo aktualne vlade, z vrha stranke tudi dokončno umaknil.

Ljubljanski župan sicer še vedno ni ne potrdil ne zanikal, da bo vnovič kandidiral za predsednika PS. Kot je že večkrat ponovil, o tem še ni sprejel odločitve, Bratuškova pa je v enem od intervjujev že napovedala, da se bo v primeru vnovične kandidature Jankovića umaknila.

Vrnitev Jankovića v stranko bi zagotovo pomenila konec vlade Alenke Bratušek, saj so koalicijski partnerji vstop v vlado pogojevali ravno z umikom Zorana Jankovića s stranke, piše STA.

Alenka Bratušek bi, kot smo poročali pred časom, v primeru Jankovićeve vrnitve, sama odstopila z mesta predsednice vlade.