PS za Mencingerja »skurila« 123.997 evrov

Daleč najdražjo evropsko kampanjo je računskemu sodišču prijavila PS Zorana Jankovića.

Objavljeno
10. september 2014 21.07
Evropske volitve
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Za kampanjo pred evropskimi volitvami je Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića porabila natanko 123.997 evrov. Vsoto so priznali v poročilu računskemu sodišču in je krepko višja kot je seštevek kampanj šestih strank, ki so poročila revizorjem poslale pred njimi.

Doslej največje metanje denarja v prazno

Pred PS je najvišjo ceno kampanje prijavil Desus s 26.839 evri, sledil mu je Jelko Kacin z listo Konkretno s 25.741 težko kampanjo in Državljanska lista, ki je porabila dobrih deset tisočakov.

Kampanja Pozitivne Slovenije, na vrhu kandidatne liste je bil Jože Mencinger, je bila po učinku največje metanje denarja v prazno med strankami, ki so doslej poročale.

S kar petkrat večjo investicijo v promocijo svojih kandidatov kot Desus so prepričali krepko manj volivcev in si niso priborili sedeža v Bruslju, ki ga je za Desus dobil Ivo Vajgl.

Listo PS, stranka je tik pred evropskimi volitvami po soočenju Zorana Jankovića in Alenke Bratušek za vodenje začela razpadati, je volilo 26.649 volivcev ali 6,63 odstotka glasujočih. Listo Desusa, ki jo je vodil Ivo Vajgl, pa s krepko skromnejšo kampanjo 32.662 volivcev ali 8,12 odstotka glasujočih.

Brez prispevkov kandidatov ali volivcev

Podobno neučinkovitost kampanje PS pokaže primerjava z Združeno levico (ZL), ki je s 8.627 evri težko kampanjo prepričala 21.985 volivcev ali 5,47 odstotka glasujočih.

Za kampanjo PS za evropski parlament kandidati ali drugi državljani niso prispevali niti centa. Po poročilu računskemu sodišču so vse stroške poravnali s nakazilom 123.997 evrov, ki je na posebni predvolilni račun prišlo iz rednega računa stranke.

Kot smo že poročali sta drugače ravnala Jelko Kacin in Ivo Vajgl, ki sta za svoji kampanji iz lastnega žepa primaknila po 15.000 evrov, kar je največ kar zakon posamezniku dovoljuje.