Pusić: Baselska banka se je razglasila za nepristojno glede LB

Zunanji minister Karl Erjavec je nato njene izjave zanikal in dejal, da Slovenija pismo Baselske banke razume drugače.

Objavljeno
03. september 2013 20.19
SLOVENIJA,LJUBLJANA,28.12.2012,LJUBLJANSKA BANKA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Bled - Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes po dvostranskem sestanku s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem na Bledu izjavila, da se je baselska Banka za mednarodne poravnave (BIS) razglasila za nepristojno glede reševanja vprašanja prenesenih varčevalnih vlog nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem.

Na kratko je v izjavi za hrvaško televizijo HTV in Hrvaški radio še povedala, da se oktobra nadaljujejo pogovori med njima z Erjavcem in obema finančnima strokovnjakoma Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem. Govorili naj bi o nadaljnjih korakih v reševanju vprašanja prenesenih vlog, »glede na to, da je baselska Banka za mednarodne poravnave ponovila, da ni pristojna v tem primeru«, je pojasnila hrvaškim novinarjem.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je nato njene izjave zanikal in dejal, da Slovenija odgovor oziroma pismo baselske banke razume drugače. Podrobnejše vsebine pisma kljub vztrajanju novinarjev ni razkril.

»Mi ga razumemo tako, da se ni razglasila za nepristojno,« je poudaril minister. »Pomembno je to, da se ta zadeva ne rešuje pred hrvaškimi sodišči, ampak da se išče rešitev v okviru sukcesije in pismo iz Basla ne govori o tem, da se je BIS razglasila za nepristojno,« je dejal.

»Mi ves čas trdimo, da je potrebno najti nekoga, nekoga tretjega, ki bi našel rešitev za to odprto vprašanje. Izjava ministrice pa je pač njena izjava, kako ona razume zadevo. Mi jo razumemo drugače,« je dejal Erjavec.

Zatem se je znova oglasila Pusićeva in novinarjem ob robu Blejskega strateškega foruma pojasnila, da v pismu, ki sta ga državi dobili zdaj, piše podobno, kot sta ga iz banke dobili že leta 2010 in sicer, da »v BIS menijo, da ne morejo prispevati k reševanju tega problema in da je edino, kar nam lahko ponudijo, prostor za srečanje«.

»A prostora seveda ne potrebujemo. Sestanemo se lahko ali v Sloveniji ali na Hrvaškem in dogovorili smo se, da se bomo sestali,« je povedala in ponovila, da se bosta z Erjavcem predvidoma oktobra sestala skupaj z obema finančnima strokovnjakoma.

»Moja izjava, da se je BIS razglasila za nepristojno, je bila popolnoma točna, kot je to BIS napisala že drugič. BIS ne bo reševala tega problema glede na svoje lastno stališče. Ampak mi ga hočemo reševati,« je dejala.

Na novinarsko vprašanje, ali po odgovoru iz Basla sedaj pomeni, da se bodo znova nadaljevale tožbe pred hrvaškimi sodišči, je Pusićeva spomnila na memorandum med vladama obeh držav, ki sta ga državi podpisali 11. marca na Mokricah. Ta memorandum »omogoča, da obe državi skupaj zaprosita za mirovanje postopkov in to mirovanje lahko traja dve leti, znotraj teh dveh let pa lahko najdemo rešitev in prepričana sem, da jo lahko najdemo,« je dejala hrvaška zunanja ministrica.

Dejala je še, da memorandum, kot ga vidi Hrvaška, ne omogoča posredovanja tretje strani, da bi se našla rešitev spora v okviru sukcesije, razen v okviru BIS. »Ni druge možnosti. Imamo možnost, da se obrnemo na BIS in da zaustavimo sodne postopke za dve leti,« je dejala.

»Kar se nas tiče, prepričana pa sem tudi za slovensko stran, obstaja absolutna dobra volja, da sedemo in govorimo o možnih načinih iskanja rešitve, zdaj ko BIS ni več opcija. Po mojem mnenju pa imamo dovolj časa, da najdemo rešitev, kar pa se mene tiče, je rešitev lahko tudi neke vrste posredovanje s strani kakih posrednikov, glede katerih bi se strinjala naša finančna strokovnjaka,« je še dejala Pusićeva in zanikala, da bi lahko ta odgovor BIS razumeli kot korak nazaj v reševanju vprašanja LB. »Ravno nasprotno,« je dejala.